събота, 4 май 2024 г.

Заев напуснал изненадващо София без подписан документ

Македонският премиер Зоран Заев е напуснал изненадващо София рано сутринта, пише Епицентър.бг, въпреки че се очакваше днес да продължи визитата си у нас и да бъде подписан някакъв документ със служебното правителство на Радев за отношенията между двете страни. Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното признаване от страна на България, че документите между двете страни се подписват на „македонски език“.

Снимка Интернет

Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев, по чиито думи вчера стана известно, че македонският премиер е дошъл с конкретно предложение към София във връзка със започването на преговори за влизането на Скопие в ЕС.

Разговорите с българското правителство продължили до късно снощи. Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното признаване от страна на България, че документите между двете държави се подписват на „македонски език“. София отхвърля тази формулировка и настоява на израза “официален език на РСМ”, както е записано в Договора от 2017 година.

Аргументите на Заев били, че щом македонският език е признат от ООН, то и България трябва да го признае. Заев подчертал, че до 1945 година наистина не е имало македонски език, но след това вече се е оформил и че двата народа говорят на различни езици, които са световно признати.

Той настоял със служебното правителство да се подпише Декларация, че двата народа са братски, и поел ангажимент в македонската конституция българите да бъдат признати за държавотворен народ, подобно на македонци, албанци, сърби, роми и хървати.

Заев обещал и отваряне на досиетата от времето на Студената война, за да бъдат ясни репресиите, на които са били подложени българите в някогашната югорепублика Македония.

Спешното заминаване на Заев предполага, че разговорите му в София са останали без резултат и той сега се опитва да намери подкрепа в Европа за каузата на Скопие. Днес той ще участва в срещата на върха на Западните Балкани във Виена, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от Агенция Фокус“. Във Виена Заев, придружен от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, ще има двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е инициатор и домакин на срещата. Няма информация на тази среща да има представители на България.

„Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел – единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви на 10 май Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html