неделя, 28 април 2024 г.

Костадин Филипов за „Антени“: Посещението на Зоран Заев е много закъсняло

Властта :: Експерт: Емоцията, а не България спира Северна Македония към ЕС :: Monitor.bg

Костадин Филипов е известен журналист международник, авторитетен познавач на балканските страни и най-вече на Македония. Бил е дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Скопие.

  • Г-н Филипов, какъв резултат да очакваме от срещите на македонския премиер Зоран Заев в София?
  • Резултати сега едва ли ще има. След пет дни е срещата на върха на Европейския съюз и македонският премиер се опитва за много кратко време да реши проблеми, които се трупаха с месеци. Това няма как да се случи. Но посещението беше необходимо, разбира се. То обаче е твърде закъсняло. Заев е наясно, че в момента в България властта не може да предприеме никакви резки ходове, още повече по такъв важен и национален въпрос, какъвто е даването на ход на преговори на Северна Македония с Европа. В България в момента няма парламент, правителството е силно ограничено в правомощията си. Единственият легитимен политик в момента е държавният глава Румен Радев. Естествено, Заев ще се опита да го уговори да даде подкрепа на Скопие. Но ми се струва, че няма да успее.
  • Отстрани изглежда, че се намираме на път без изход – Северна Македония няма да признае своя български корен, ние няма да им позволим да влязат в ЕС
  • Вижте, решение рано или късно ще се намери. Въпросът е в Скопие да проумеят, че трябва да изпълнят поне част от ангажиментите си. А България трябва да получи гаранции, че това ще се случи. В противен случай няма как да се стигне до напредък. Толкова много време бе загубено в типично балкански номера от страна на властите в Скопие. Моето мнение е, че решението ще се намери през първата половина на следващата година. Тогава Франция поема председателството на Европейския съюз. Имам усещането, че президентът Макрон ще се опита да си присвои заслугата за началото на преговорите със Скопие. След юни тази година начело на ЕС застава Словения, която е в близки отношения със Северна Македония и защитава нейните позиции. България обаче едва ли ще даде ход на преговорите през октомври, както се надява Заев. Причината е, че само месец по-късно у нас ще има президентски избори. Съмнявам се, че Румен Радев, който вече обяви своята кандидатура, ще обърне позицията на нашата страна. Това би означавало да загуби изборите.
  • В този смисъл темата „Северна Македония“ може ли да бъде използвана в предизборната кампания в момента?
  • Това е абсурдно. Аз от години се моля, настоявам отношенията между Скопие и София да не са обект на вътрешнополитически битки. Всичко друго може – пенсии, заплати, образование, медицина. Но външнополитическите проблеми и най-вече „Македония“ не трябва да се пипат. Нашите политици трябва да са единни и мисля, че някои от тях го правят.
  • Но Зоран Заев посети първо бившия премиер Бойко Борисов…
  • Това е много лош знак и според мен груба грешка на Борисов. Защото точно по негово време се натрупаха големите проблеми между двете държави, макар и вината да не е пряко негова. По-скоро на военния министър Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева. Спомнете си, че в последните месеци от правителството на Борисов тогавашният премиер практически отсъстваше от дебата за бъдещите преговори на Скопие с Европейския съюз. Сега, изведнъж, той отново се появи, защото му е изгодно за вътрешнополитическа употреба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html