събота, 4 май 2024 г.

Кацаров подозрително се оплаква, че ваксинацията не върви

сн. БНТ/Десислава Кулелиева

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който стана известен в публичното пространство повече като антиваксър и привърженик на конспиративни теории за коронавируса, днес за пореден път се оплака, че кампанията по ваксиниране на българите не върви. Докато представяше отчета си дейността през първия месец от встъпването в длъжност, той подчерта, че лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на две причини – недоброто състояние на здравната ни система и лошото управление на кризата.

„Ваксинацията продължава да бъде в незадоволителни темпове. Следим много внимателно разпространението на коронавируса. Очакваме в следващите дни страната ни да влезе в „зелената зона“ според критериите на Европейската комисия“, каза здравният министър.

Според него, страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. „Най-важното нещо, което направихме още първия ден е да променим логистиката за снабдяване с ваксини – най-вече за личните лекари. Дадохме приоритет и на ваксинацията на възрастните хора.

Най-важното, което направихме от първия си ден беше да променим логистиката на доставките и да дадем приоритет на възрастните хора за ваксинацията, допълни Кацаров. Имам добра новина – сравнително относително високият брой на ваксинирани хора, над 400 000 души над 60 години за последния месец и това е нещо, което ме удовлетворява, обясни министърът.

Успяхме да бъдем една от първите държави в ЕС, която утвърди новите европейски сертификати още в началото на юни. Имаше над 5000 грешни сертификати, опитахме се да преодолеем по най-бързия начин този проблем, обясни Кацаров.

До края на следващата седмица ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение, опитваме се да организираме и здравно-информационна кампания, която също не беше направена, допълни Кацаров. Очакваме още тази седмица страната ни да влезе в зелената зона по критериите на ЕС, поясни министърът.

Другата страна на работата, която свършихме, е да започнем промени в здравната система и отстраняване на грешките. Ще създам нова Дирекция за правата на пациента, която считам за задължителна, подчерта министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html