понеделник, 29 април 2024 г.

Атанас Пеканов: Европарите за България не са застрашени

Атанас Пеканов, кадър бТВ

Не са застрашени парите от Евросъюза за България, те ще дойдат в рамките на тази година. 13% префинансиране от момента, в който нашият План за възстановяване бъде одобрен. Това заяви на брифинга за отчета на дейността на служебното правителство вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Планът все още не е предаден, има малко забавяне, което по думите му се дължи на две причини – първо, решението на предшествениците им да не го предават и някои технически неизправности, които са останали нерешени. И второ: желанието на служебния кабинет да го подобри и да направи корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин.

„При встъпването ми в длъжност намерихме някои отворени още въпроси. Заедно със службите на Европейската комисия ги дискутираме. Още с встъпването рестартирахме работната група по Плана, получихме много предложения от различните министерства, над 30 нови проекта, повечето от които много хубави, има десетина нови проекта, които все още разглеждаме и искаме да влязат в Плана“, каза Пеканов.

Правителството работи по подобряването на Плана в три направления. Първо, да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходени, второ – да получим помощ именно в тази сфера как по-ефективно в бъдеще да можем да измерваме ефектите от всички тези проекти. И да се гарантира, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а няма да се концентрират само в столицата или в големите градове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html