събота, 4 май 2024 г.

Най-малкият динозавър, затворен в кехлибар, се оказал странен гущер

 

 

Малко същество, уловено в кехлибар преди 99 милиона години, не е най-малкият динозавър, откриван някога, както се смяташе досега. Това всъщност е гущер – макар и наистина причудлив, съобщават изследователите вчера в Current Biology.

През последната година учените изследваха природата на странния, с размер на колибри гущер (Oculudentavis khaungraae). Тази вкаменелост е открита в находища на кехлибар в северозападната част на Мианмар.

В кехлибарените мини в Мианмар са намерени и кърлежи на милиони години

 

Животното има птичи заоблен череп с тънка стесняваща се муцуна и голям брой зъби в устата и очна ямка, подобна на гущер, дълбока и конична.

Сходните с характеристиките на птици вкаменелости накараха екип от учени да я идентифицират като миниатюрен динозавър – най-малкият, откриван някога. Но други учени не бяха толкова сигурни. Странният набор от характеристики ги наведоха на предположението, че изглежда това е по-скоро странен гущер.

Сега трети екип от учени съобщава за откриването на втори изкопаем кехлибар, който много прилича на Oculudentavis khaungraae, че принадлежи към същия род. А новият образец, наречен O. naga, включва части от долната част на тялото, които ясно разкриват членовете на род Oculudentavis като гущери, казва палеонтологът Арно Болет от Института Català de Paleontologia Miquel Crusafont в Барселона.

Изследователите са използвали сканиране за изследване на двата екземпляра. Подобните на гущера характеристики включват люспи, зъби, прикрепени към челюстната му кост директно, а не в гнезда (както са били зъбите на динозаврите) и определена кост на черепа, уникална за влечуги.

И все пак съществата са се различавали значително от всички други известни гущери в своята необичайна комбинация от характеристики, като заоблените черепи и дълго изтъняващите муцуни, казват изследователите – вероятно представляващи неизвестна досега група гущери.

Източник: ScienceNews

Снимка: Стефани Абрамович

Затвореният в кехлибар гущер от неизвестна досега група, смятан доскоро за динозавър

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html