четвъртък, 2 май 2024 г.

Боил Банов с единия крак в затвора

Боил Банов е с единия крак в затвора и това става все по-отчетливо ясно, след като и Европейската служба за борба с измамите, по-известна у нас като ОЛАФ, се е заела с този доскоро висш български чиновник, пише вестник „Галерия“. Нещо повече, с нота от 22 декември 2020 година ОЛАФ е уведомила Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК и Специализираната прокуратура на България за открити нарушения по проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“, популярен у нас като Ларгото. Въпросният проект е съфинансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 година“, бенефициент по който е Министерството на културата у нас.

Тези данни показват, че повече от пет месеца българската прокуратура мълчи по въпроса, но сега няма как повече да замита нещата под масата и ще трябва да се размърда. Препоръка на ОЛАФ относно това разследване е изпратена и до Касационния съд към Специализираната прокуратура на България. Практическата информация, която касае джоба на българските данъкоплатци, е, че вследствие на откритите нарушения в проекта те ще трябва да възстановят сумата от 4 320 807,77 евро на в бюджета на ЕС заради далаверата, популярна у нас като „Ало, Банов!“.

С писмо от 02.02.2021 г. Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК е уведомила постоянния посланик на България в Европейския съюз за разкритията и е поискала в двумесечен срок да бъде информирана за предприетите финансови корекции. За съжаление досега

институциите в България продължават да мълчат и не са предприети никакви корективни действия. В доклада на ОЛАФ освен другите доказателства и свидетелски показания се посочва и запис от среща, потвърден със свидетелски показания, и станал известен в България като аферата „Ало, Банов съм“. С този запис се доказва, че по време на срещата Боил Банов – тогава зам.-министър на културата упражнява натиск за прикриване на финансова корекция, която е следвало да се наложи на фирмата, строител по проекта.

Нотата, която от Европейската служба за измамите ОЛАФ изпратиха с препоръки до Касационния съд към Специализираната прокуратура на България

В доклада ОЛАФ описва възможните престъпления, извършени от главните действащи лица. Със сигурност отговорността от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов ще бъде снета заради онкологично заболяване, което го е сполетяло и е възпрепятствало изпълнението на служебните му задължения. По същото време той е на лечение в клиника в Берлин и реално неговите заместници изпълняват функциите му. Според ОЛАФ Боил Банов, заместник-министър на културата, е възможно да е извършил престъпления по чл. 283 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави на себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до 3 години. Другото престъпление, което Банов е възможно да е извършил, според ОЛАФ е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Ако в резултат на деянието са получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава, както и средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани със средства от тези фондове, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

На 21 март 2016 г., когато е направен записът, Боил Банов изпълнява задълженията на заместник-министър на културата. Като официален представител на държавата, той е направил телефонното обаждане до Атанас Ангелов, за да убеди последния да произведе документи със задна дата. Тези документи биха покрили забавянето на изпълнителя и по тази причина изпълнителят ще избегне оценка и допълнително плащане на дълг за ликвидираните щети. Избягването на такъв дълг ще е от полза на изпълнителя, тъй като последният няма да плати за нещо, което той е трябвало да направи. По този начин неговата рентабилност няма да бъде засегната, а дори благоприятно променена. Ето защо поведението на Боил Банов също обхваща всички елементи на престъплението, определено в член 283 от Наказателния кодекс, както и възможното фалшиво сертифициране, съгласно член 311, параграф 1 от НК.

Наредба № 3 определя документите, които трябва да бъдат изготвени, в случай че различни пречки и усложнения се появят по време на строителния процес, пречещи на изпълнението на задълженията в рамките на договорените срокове. Ако/когато препятствието или усложнението се случи, наредбата по-горе предвижда Акт 10 и Акт 11 да бъде изготвен в случай на спрени/възобновени строителни действия. Акт 10 трябва да бъде съставен по време на спиране на строителните работи. Акт 11 се съставя след отстраняване на причините за спиране на строителните работи. След представянето на този акт CAW може да бъде възобновена. В договора крайният срок престава да тече при спиране на строителството и отново започва да тече след възобновяване на строителството. Следователно крайният срок за изпълнение се измества със съответния брой дни, за които строителството е спряно.

Поведението на подписалите Актове 10 и 11 след срещата в офиса на Боил Банов (21 март 2016 г.), когато намерението за производство на документи със задна дата е изразено, представлява продължително престъпление, извършенo в съучастие между извършителите, по Член 311, ал. 1, във връзка с членове 20 и 26 от НК.

Заместник-министър Банов поиска от Атанас Ангелов да започне „да мисли“ за конкретни дати, за които няма строителни работи на площадката, и съответно да се произведе Акт 10 за спиране на строителството в тези точни дати, които са вече изтекли. Това поведение съдържа всички елементи на акт на склоняване. Поведението на Боил Банов манифестира определено състояние на ума, необходимо на съзнанието на склоненото лице Атанас Ангелов, за да извърши такова престъпление.

Вестник „Галерия“ си запазва правото да сезира европейската прокуратура за други престъпни деяния на бившия министър на културата Боил Банов, пряко свързани с публикации в нашето издание. За съжаление българската прокуратура не предприе нищо, независимо че бе призовавана в многобройните разследвания и материали, излезли на страниците на нашия седмичник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html