събота, 4 май 2024 г.

Танцова епидемия в центъра на София

На 6 юни от 19 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, група съвремени танцови артисти от Румъния ще ни пренесе векове назад във времето.

Годината е 1518. Страсбург е в най-висока степен на тревога. На централния площад в града избухва танцова епидемия. Документите, които разказват за това събитие, са точно толкова странни, колкото и самото то. Във времето ще го нарекат Танца на св. Вит, хорея ласкива (Chorea lasciva), танцувална мания или хореомания, и ще предложат един микс от хуморална терапия, свръхестествен феномен, мъничко микология с доза митология.
За всеки, дръзнал да прескочи гръмките публикации в интернет обаче, е ясно, че танцовата епидемия е силно пропита с идеите на Църквата от Късното средновековие. Малцината съвременни изследователи, които изучават и се опитват да класифицират това събитие, го определят като масова истерия, а някои танцови теоретици дори го наричат ранна проява на хореополитика.
„Танцови маниаци“ е перформативна доку-фикция, която проследява хронологично развоя на събитията по време на тази масова дистопична проява в Страсбург, засегнала стотици хора. Тръгвайки от серия изповеди на учени от онази епоха, които представляват смесица от псевдонаука, теология и средновековна научна фантастика, представлението повдига въпроса за това как избираме да гледаме танц. За целта „Танцови маниаци“ фокусира вниманието си върху това как разпространението на епидемията е документирано и случилото се е разказано през перспективата на наблюдаващия го и никога през тази на преживяващите го.
Симона Дяконеску е хореографка и кинематографка от Румъния, която в работата си смесва различни жанрове и формати. Водещ неин интерес е изучаването на социалните структури, разположени по границите между фикцията и реалността, което тя осъществява често със силата на иронията и черния хумор. Завършва бакалавърска и магистърска степен във факултета по хореография на Националния университет по театър и кино в Букурещ. През 2014 г. е избрана за стипендиант на “danceWEB” във Виена, през 2016 г. получава Наградата на Националния център за танц на Букурещ, също така е сред “Twenty18 Artist” на танцовата мрежа “Aerowaves” и е отличена като изгряващ хореограф от “Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer” през 2019 г. През последните две години е резидент на европейските проекти “Moving Digits” и “Biofriction”.
Работата ѝ редовно е селектирана за участие на фестивали и бива показвана на места като традиционни сцени, несценични пространства, кина, галерии, музеи, архитектурни обекти, частни домове в Европа и по света. През 2014 г. тя основава своята танцова компания “Tangaj Collective”, с която работи на проектен принцип. От 2015 г. е сред основателите и е артистичен директор на Международния фестивал на танцовите филми в Букурещ.

Танцови маниаци
Хореография и драматургия: Симона Дяконеску (Румъния)
Изпълнители: Вера Кърлугя, Адриан Попицъ, Роберт Попа, Диана Драгу, Лаура Мурариу
Музика: Влайку Голчеа
Светлинен дизайн: Александрос Раптис
Мениджър-продукция: Лаура Трокан
Продукция на Национален център за танц, Букурещ
На фокус: Национален център за танц, Букурещ
Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”.
Този проект е съфинансиран от Администрацията на Националния фонд за култура (AFCN) в рамките на проект „ReDANS – резиденции за танцьори 2020“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html