неделя, 5 май 2024 г.

Нинова призна присъствие и идеи на БСП в служебния кабинет

кадър БНТ

„Да, ние присъстваме в служебното правителство. По-важното е, че то прави неща, които ние през изминалите 4 години предложихме“, заяви в интервю за БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е некоректно БСП да бъде наричана партията на статуквото, защото левицата е била опозиция. „Ние имаме решения по всяка политика. Ние сме наясно какво трябва. Моментът е ключов. Тези избори ще са по-различни от предишните“, прогнозира Нинова. Тя беше категорична, че и в следващия парламент без БСП не може да се състави правителство.

Според мен е време не толкова да се избира с емоция, както бяха изборите на 4 април, а с разум. Да се гледат политики и програми, кой какво може. Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна, предупреди Корнелия Нинова.

По думите ѝ лявата коалиция може да обединява около идеи хора, които досега са били в различни по-малки партии и практиката е показала, че голяма част от тези малки партии не могат да влязат в парламента. Следователно тези българи, които са ги избрали, не се чувстват представени, което е лошо за демокрацията.

В началото на следващата седмица БСП ще подпише споразумения за общи действия с още около 2-3 партии.

Нинова не се чувства подведена от Татяна Дончева и решението ѝ да остане в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. „Водихме разговори, както с всички други партньори. Не стигнахме до съгласие, Татяна избра друг път, нормално е. Желанието на един от потенциалните партньори – „Движение 21″, бяха прекомерни за съюза, който правехме. Не беше равнопоставено спрямо другите партньори. Не беше някак си справедливо и честно, не се разбрахме и всеки тръгна по своя път“, коментира лидерът на БСП.

Няма нищо скрито и всичко е ставало пред медиите – категорична беше Нинова. Има една голяма цел – да обединим лявото за обща политика и за резултат.

„Лявоцентристката политика ще предложи сериозна алтернатива, която се налага от развитието и на обществените отношения дори и заради ковид кризата и последвалата икономическа и социална криза. Кризата задълбочи бедността, увеличи неравенствата. Една голяма лява коалиция може да даде адекватен отговор на решаването на този въпрос. Грижата за работници и работни места – също една традиционна лява политика“, каза още Корнелия Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html