неделя, 5 май 2024 г.

Недоволство и смут в БСП след оттеглянето на Весела Лечева от кандидатските листи

Само дни след като БСП обяви кои ще са водачите на кандидат-депутатските листи на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, сред социалистите се надигна недоволство. Членовете на Областния съвет на БСП от Свищов, Полски Тръмбеш, Златарица, Елена, Сухиндол и Павликени се противопоставиха на решението на ръководството на партията водачът на листата във Велико Търново да бъде юристът от гражданската квота Явор Божанков и отказаха да участват в подреждането на листите.

В позицията им до медиите те заявяват, че не приемат в града, където е „основано социалистическото движение у нас“, водачът да е от гражданската квота. „Областният съвет на БСП Велико Търново няма да бъде гуменият печат, който ще подпише вредните за партията ни решения на националното ръководство“, се казва в декларацията.

Реакцията от Велико Търново дойде само ден след като Божанков за втори път бе предпочетен от ръководството за водач на листа пред световната шампионка по стрелба Весела Лечева. В резултат на това решение Лечева реши да се оттегли от участие в изборите. На предния вот през април тя бе поставена на втора позиция в листата, но получи с 583 преференции повече от водача Божанков.

Весела Лечева, която е и един от критиците на Корнелия Нинова, обясни причините защо се отказва от предизборната надпревара. „Оттеглянето ми от участие в изборите не е спонтанно решение. За БСП, повтаряйки грешките, резултатът може да не е очакваният. Ще направя крачка в страни и на тези избори няма да участвам, разбира се, за да не преча на желанията и вижданията на председателя на партията“.

По-късно тя написа във фейсбук, че няма да напуска БСП.

„Искам да припомня на всички, които правят внушения, че моята цел са постове, че през 2014 г. поисках да бъда последна в листата за депутати, а доверието на избирателите ме „премести“ на второ. Помагала съм на партията си и с обречени битки, какъвто беше мажоритарният избор, в който също съм участвала. Аз съм човек, който се бори за каузи, а не за постове. Постът е единствена цел за тези, които губят постоянно избори, но упорито отказват да приемат, че грешат“, пише още Лечева.

В отговор на думите й Корнелия Нинова коментира, че водачите са сменени там, където на предишните избори е имало брожения сред местните структури и съобразно резултатите. „Там, където имаше добри резултати, запазихме водачите, където не са толкова добри – преценихме, че има нужда от корекция. В крайна сметка Изпълнителното бюро се събра, направихме своето предложение и Националният съвет го одобри. Много отдавна не сме имали такова единодушно взето решение“, заяви Нинова.

Тя твърди, че на влизане в залата на последния Национален съвет на партията Весела Лечева е казала „Готова съм да съм водач“, а на излизане е заявила „Няма да участвам в кампанията“.

Освен във Велико Търново недоволство възникна и в Добрич заради водача в листата Димитър Данчев, който е от София. Номинирани редови кандидат-депутати са си направили отводи, като са определили решението за неприемливо, дори и за обида.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html