събота, 4 май 2024 г.

Жан Виденов ще води две листи на „Ляв съюз за чиста и свята република“

Жан Виденов ще води две листи на коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“ за предстоящите на 11 юли парламентарни избори, научи anteni.bg. Бившият премиер и бивш лидер на БСП е архитект и организационен секретар на коалицията, в която влизат четири политически партии.

Жан Виденов при обявяването на коалицията. Снимка Интернет

Това са социалистическата партия „Български път“ с председател проф. Ангел Димов, бивш депутат от БСП, който в 36-то НС стана известен с фразата „Видя се, че без СДС може, но без ТКЗС не може“.  Вторият участник е партията „Българска прогресивна линия“ с председател Красимир Янков, който бе конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост, но загуби и напусна и БСП, и парламентарната ѝ група в 44-то НС.

Другите две партии в лявата коалиция са  „Възраждане на отечеството“ с лидер русофила Николай Малинов, който получи орден от Путин, и политическата партия „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев. Партията „Лява алтернатива“, на която Жан Виденов е архитект, ще бъде структурирана след 11 юли, неѝн лидер е Иван Атанасов, който е и председател на „Ляв съюз за чиста и свята република“.
Другата седмица ще бъде уточнено в кои два избирателни района Виденов ще бъде водач на листите, вероятно едната ще бъде в родния му Пловдив. Щеше да бъде интересно, ако Корнелия Нинова бе останала водач на листата на БСП в града под тепетата, както бе на 4 април. Но сега тя предпочете Варна, а в Пловдив остава проф. Иво Христов.

По две листи може би ще водят и другите лидери на партиите. Коалицията ще издигне кандидати за депутати във всичките 31 избирателни района.  Разговорите между партньорите вече се водят и в сряда или четвъртък официално ще бъдат съобщени листите на коалицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html