неделя, 5 май 2024 г.

Агресия срещу българи в Хърватия скара президент и премиер

Няколко случая на агресия срещу българи в Хърватия е имало през последните дни. Те се обясняват с нежеланието на София да допусне Северна Македония в Европейския съюз, пише Медиапул. Случаите предизвикаха остри нападки между премиера Андрей Пленкович и президента Зоран Миланович.

Премиерът Андрей Пленкович (вдясно) обвини президента Зоран Миланович в подстрекателство срещу българи в Хърватия. Снимка Интернет

Засегнатите българи посочват, че агресията към тях е била проявена, след като събеседниците им разбрали от коя страна са, съобщи вестник „Ютарни лист“, като се позова на българския посланик в Загреб Генка Георгиева.

При единия случай таксиметров шофьор спрял автомобила, поискал жената клиент да плати и да слезе от колата. Тя слязла и поискала шофьорът да ѝ помогне за тежката пътна чанта от багажника, при което той грубо хвърлил чантата и поради това жената паднала на земята.

В друг случай също българска гражданка съобщава, че на пазара по нейния съпруг са били хвърляни предмети. Преди това е имало спор за произхода на стоката, която се продава, което довело до въпроса за произхода на участника в спора.

Продавачът започнал да обижда българския гражданин поради това, че както се казва в заявлението, „България изнудва нещастната Македония“, и срещу мъжа бил хвърлен предмет.

При трети случай на сина на българска гражданка бил забранен достъп до детска градина в Загреб. След подозрения за дискриминация на детето обаче и намесата на българското посолство случая е разрешен.

Хърватският премиер Андрей Пленкович обвини за инцидентите президента Зоран Миланович, който миналата седмица остро разкритикува България заради забавянето на началото на преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Премиерът нарече президента „подстрекател“ и каза, че след негативните му изявления за българската политика към Република Северна Македония е имало два инцидента с български граждани в Хърватия.

Пленкович каза, че в политическата си подкрепа за Република Северна Македония Хърватия никога не е била срещу България, но след като Миланович е направил изявлението си, някои хора са го чули и са нападнали български граждани.

„Това е сериозно обвинение. Аз казах за него, че е комедиант, но той си го връща“, каза в отговор Миланович.

Хърватското министерство на вътрешните работи съобщи, че събира информация за „противозаконни действия“ срещу трима български граждани по нареждане на правителството, което било уведомено за инцидентите от българското посолство, предаде агенция „Хина“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html