неделя, 5 май 2024 г.

Димитър Ганев за „Антени“: Виденов може да изяде опита за ляво обединение на Нинова

Интервю на Рени Нешкова

Възможно ли е участието на Жан Виденов в предстоящите избори да повлияе значително на резултата на БСП?

– Виденов несъмнено има потенциал, но ще зависи как ще се представи в рамките на кампанията. Под „потенциал“ обаче не разбирам чак влизане в парламента, поне засега. Но би могъл да вземе около 50 000 гласа, което само по себе си застрашава позициите на БСП. Този опит за тласък на Нинова и на ръководството на „Позитано“ с обединение вляво може да бъде изяден, грубо казано, от партията на Виденов. Защото огромната част от вота за него ще идва от БСП, независимо дали са гласували за нея на последните избори. И в много по-малка степен от други партии – „Атака“, „Възраждане“, такъв тип националисти.

Освен явяването на Виденов в БСП вече съвсем явно текат процеси срещу ръководството на партията. Случаят с оттеглянето на Весела Лечева, открит опонент на Нинова, и оттам на много от кандидатите в листите, могат ли да се окажат сериозен фактор за свиването на левицата?

– На предишните избори през април видяхме огромно напрежение по места, свързано с водачите и подредбата на листи. Общо взето, този негатив бе консумиран още тогава, което бе и причина за този резултат, който постигна социалистическата партия. Не изключвам сега при въвеждане на нови водачи от коалиционни партньори да се получи допълнително напрежение в редиците на социалистите. Все пак трябва да имаме предвид, че няма да е някаква колосална разлика, БСП няма да падне под третото място. Но по-важното е, дали ще има резултат, който е по-висок от предишното  представяне на БСП на изборите, макар и с малко, но по-висок. Въпросът е повече психологически.

Интригата и на тези избори несъмнено ще е участието на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и как сега ще се калкулира отказът му поне да опита да състави правителство и да участва дори в говоренето?

– Има две тенденции, два процеса, които текат. Едните са тези, които казват – разочарован съм, защото Трифонов не пое отговорност за реализирането на някаква форма на управление. От другата страна е – Трифонов излезе принципен, защото каза, че няма да прави коалиция с партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС.  Въпросът е коя от двете тенденции ще надделее в следващите няколко месеца. Ние очакваме резултати, но като гледам данните на колегите, има някакъв ръст в подкрепата за Трифонов. Но трябва да видим тенденцията, пак казвам, в следващите месеци.

Възможно ли е сериозно разместване на пластовете два месеца след последните избори. Кое би го провокирало?

– Мисля, че структурата на вота ще бъде, общо взето, същата като вота на 4 април, но два са въпросите, които според мен са интересни – ще има ли интрига за първото място, и, второ, ще има ли нови играчи в Народното събрание. Това са ключовите въпроси. В рамките на кампанията ще се видят и отговорите. Сега виждаме шест сигурни партии, малко вероятно ми се вижда да има по-малко. Но няма да се учудя, ако те са и повече. Три партии загряват, някои с по-малки, други с по-големи шансове. Това са „Български патриоти“ – обединението около ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ, „Възраждане“ и „Българско лято“ на Васил Божков.

При немалката вероятност изборите на 11 юли да повторят резултатите от 4 април, каква е възможността да се повтори и краткият живот на парламента и да се върви към нови избори?

– Смятам, че е по-вероятно да се направи кабинет. Защото този път партиите, които са имали възможност, но не са поели отговорност, могат да изпитат гнева на гражданите върху себе си и да има някакъв наказателен вот и връщане към ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html