неделя, 5 май 2024 г.

Президентът Радев на аудиенция при папа Франциск

Папа Франциск.

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на Римокатолическата църква, а през май 2019 г. папа Франциск беше в България.

Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, предаде БНТ.

Във ватиканската апостолическа библиотека, в която се съхраняват документи, ръкописи и карти, свързани с българската история, президентът разгледа фрагменти от трактата на архиепископ Петър Богдан Бакшич, автор на най-старата история на България, написана преди повече от 350 години.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“. Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите на България Румен Радев и на Северна Македония Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html