неделя, 5 май 2024 г.

Икономическият министър Кирил Петков със скандално назначение

ВАСИЛ ЩОНОВ: ТРЯБВА РЕФОРМА В ЕНЕРГЕТИКАТА И ПЛАВНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА

Васил Щонов

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска. Кирил Петков трябваше да проведе среща с Надзорния съвет на банката, но на нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев. Митко Симеонов и Велина Бурска изпратиха писмо, в което обясняват, че няма да присъстват. От писмото стана ясно, че вчера тримата членове на Надзора са обядвали заедно и са координирали действията си. Отсъствието им ядоса министъра.

„Много важно беше да чуя и тяхната гледна точка. Ще издам нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност”, заяви той по време на срещата, която беше излъчвана на живо от Министерството на икономиката.

За нови членове на Надзорния съвет на ББР Петков предложи Васил Щонов и Валентин Михов. Васил Щонов беше министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет на Георги Близнашки. По негово време гръмна и скандал, че всъщност не е искал да спира проекта „Южен поток“ въпреки публичните заявки за друго. Данни за това извади Желю Бойчев от БСП, който публикува кореспонденция на Щонов с руснаците. Бойчев публикува във Facebook два документа относно „Южен поток“. Според Бойчев първият е електронно съобщение, пратено от iPhone, от служебния министър Васил Щонов до лице на име Леонид, а вторият е от зам.-шефа на „Южен поток“ от руска страна Алексей Сребряков. Ето как Бойчев коментира съобщенията тогава: „Преди няколко седмици получих няколко документа от кореспонденцията по проекта „Южен поток“ от времето на служебното правителство на г-н Близнашки. Реших да ги покажа публично за да може всеки да прецени и си направи изводите за т.нар. „прогресивни“ и „реформаторски“ настроени управляващи. Ясно се виждат двойните стандарти и лицемерието на тези хора. Според мен част от причините проектът да бъде спрян се крият и в този подход от наша страна. Пред руската страна да твърдиш, че подкрепяш проекта, а пред САЩ и ЕС да се опитваш да търсиш дивидент за спирането му. Задавам си въпроса кога са искрени тези хора? Когато президентът Плевнелиев твърди, че Русия е едва ли не агресор и води информационна война с нас, или когато неговият служебен министър пише тези писма на „Газпром“? Когато ГЕРБ в своята предизборна кампания обявява проекта „Южен поток“ за приоритет, или след това, когато вицепремиера Румяна Бъчварова обявява Борисов за герой заради това, че е спрял три големи руски проекта. Не знам само колко приятно ще бъде на нашите европейски партньори, след като видят как кореспонденцията помежду ни се препраща на трета страна. Или как борците против проекта са били готови да заплатят аванс за започване на строителството. За морал не искам да говоря, нека всеки сам за себе си даде оценка на подобно поведение. Приятно четене!“ Сега Щонов е назначен в надзора на ББР, като критериите за това тепърва ще се разбират.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html