неделя, 5 май 2024 г.

„Виляреал“ с исторически триумф в Лига Европа след 22 дузпи

„Виляреал“ спечели Лига Европа за първи път в историята си, след като надви „Манчестър Юнайтед“ след изпълнение на дузпи! Двубоят в Гданск завърши при резултат 1:1 в редовното време, а в крайна сметка се стигна до изпълнение на дузпи, в които „жълтата подводница“ победи с 11:10.

В първите минути „Юнайтед“ имаше известно преимущество в притежанието на топката, но пък „жълтата подводница“ отправи повече удари. В 29-ата минута Виляреал излезе напред в резултата. Дани Парехо центрира от пряк свободен удар, а Жерар Морено се оказа най-съобразителен в наказателното поле и да отклони топката във вратата – 1:0!

След гола „Манчестър Юнайтед“ упражни сериозен натиск, но без особен резултат. В продължението на първата част Мейсън Грийнууд опита остро центриране, което рикошира в тялото на Раул Албиол и за малко да се стигне до автогол. Стражът Руи обаче успя да улови топката.

В началото на втората част се стигна до сериозно разбъркване пред вратата на Давид де Хеа, където няколко футболисти на „Виляреал“ се опитаха да вкарат топката в мрежата, но не успяха.

Юнайтед стигна до изравнителен гол в 55-ата минута. Люк Шоу центрира от корнер, след който Маркъс Рашфорд опита изстрел от границата на пеналтерията. Ударът му не стигна до вратата, но се озова в Кавани, който успя да вкара на празна врата – 1:1!

В 72-ата минута Люк Шоу проби в наказателното поле, а след това опита нещо средно между удар и центриране. Топката се насочи към Единсон Кавани, който успя да я насочи към вратата, но бранител на „Виляреал“ се оказа на точното място, за не позволи тя да влезе във вратата.

„Виляреал“ изглеждаше в началото на продълженията и създаде няколко опасности пред вратата на Давид де Хеа, предимно от статични ситуации. Все пак и двата отбора предпочитаха да бъдат по-пасивни в атака и да контролират повече топката, без да предприемат излишни рискове. В 115-ата минута „жълтата подводница“ имаше претенции за дузпа, след като Фред игра с ръка в наказателното поле, но ВАР провери ситуацията и не даде знак на главния арбитър, че трябва да се отсъди дузпа.

Така се стигна до изпълнение на дузпи. Футболистите на двата отбора показаха невероятна успеваемост, като всички полеви играчи реализираха, за да дойде ред на вратарите. Пръв стреля Херонимо Руи, който успя да вкара. Давид де Хеа обаче сбърка и всичко приключи.

Вечерта бе особена за треньора на „Виляреал“ Унай Емери, който спечели рекордния си четвърти трофей в Лига Европа – нещо, което нито един друг треньор не е постигал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html