неделя, 5 май 2024 г.

Стефан Тафров: По темата за РС Македония България е изолирана в ЕС

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви в сутрешния блок на  БНТ Стефан Тафров, член на „Демократична България“ с ресор външна политика и европейски въпроси, бивш зам.- министър на външните работи и бивш представител на България в ООН.

Стефан Тафров, снимка Интернет

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

„България е много изолирана в ЕС по тази тема, това е истината. Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса.

Това са фактите. Ние от „Демократична България“ искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки“, каза Тафров.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет той заяви: „За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта“.

„Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация“, обясни Тафров.

Според него по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html