неделя, 5 май 2024 г.

Намериха  дълго търсения свещен граал за ефективност на ваксината срещу COVID

След като хората са били ваксинирани срещу COVID-19, нивата на антитела, блокиращи инфекцията в кръвта им, са силен индикатор за степента на защита, която са спечелили срещу болестта.

Изследването показа, че наличието на дори малки количества от тези мощни „неутрализиращи антитела“ показва, че ваксината е ефективна защита срещу COVID-19.

Изследването е най-добрият опит досега да се дефинират характеристиките на имунния отговор, който може да действа като протектор за защита срещу COVID-19, известен като „корелат на защитата“, казва Даниел Алтман, имунолог от Imperial College London.

„Намирането на корелат на защитата наистина е бил свещен граал за тази болест, както и за другите. Беше изненадващо трудно е да се направи. “

Ако изследователите имат добре дефиниран корелат на защитата, те могат да предвидят от данните от ранните проучвания колко ефективна ще бъде ваксината, казва Джеймс Трикас, медицински микробиолог от университета в Сидни в Австралия и съавтор на изследването. Това „облекчава необходимостта от извършване на по-големи, по-скъпи и отнемащи време проучвания“.

Трикас и колегите му изследвали данни за неутрализиращи антитела от опити на седем широко използвани ваксини. Екипът установява силна връзка между нивата на антителата на участниците, регистрирани в ранните етапи на изпитвания, и резултатите от ефикасността на ваксината от изпитванията в късния етап. Изследователите изчисляват, че ваксината има ефективност от 50%, дори ако предизвиква нива на антитела с 80% по-ниски от тези, открити средно при човек, който е преболедувал COVID-19.

Най-защитни са ваксините, които са генерирали най-силните отговори на неутрализиращи антитела, като ваксините, базирани на РНК, направени от Moderna и Pfizer-BioNTech. Ваксините, които индуцират по-слаба реакция, включваща AstraZeneca, осигуряват по-ниски нива на защита.

Изследователите прогнозират, че тъй като нивата на антителата отслабват с течение на времето, може да са необходими допълнителна ваксинация след около една година, но защитата срещу тежко заболяване може да продължи много години.

Констатациите помагат да се обясни защо въпреки проучванията, които показват, че някои варианти на коронавируса на SARS-CoV-2 намаляват способността за неутрализиране на антителата да блокират инфекцията, повечето хора, които са били ваксинирани, дори само с една доза, не се справят твърде зле, ако е заразен с тези варианти, казва Алтман. „Дори ниските нива на антитела, по-ниски, отколкото предполагахме, вероятно ще ви помогнат.“ Необходими са повече проучвания, за да се определи кои клетки или молекули определят нивото на защита, казва Дан Бароуч, директор на Центъра за изследване на вирусологията и ваксините в Медицинския център на Beth Israel Deaconess в Бостън, Масачузетс. Това може да се различава в зависимост от технологията на ваксиниране, казва той.

Nature

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html