неделя, 28 април 2024 г.

Краят на учебната година спасява просветното министерство от ревизия

Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието

Ревизия в Министерство на образованието няма да се прави. Целта на новия екип е да се подкрепи системата, да завърши спокойно учебната година, за да има и успешно начало на следващата учебна година, обяви в интервю за БНР заместник просветният министър Мария Гайдарова.

„Материалът за матурите не се редуцира, защото след проведени разговори в системата на образованието става ясно, че учебният материал е бил преподаден в цялост. Няма законово основание той да бъде редуциран. Освен това смятам, че учениците са се справили чудесно, да видим резулатите все пак“, поясни Гайдарова.

Тя посочи, че учениците от 1 до 3 клас приключват учебната година на 23 юни, учениците от 4 до 6 клас приключват на 30 юни. Това е по заповед на бившият министърът на образованието, подчерта Гайдарова.

„Много динамично напредва образователната сфера и тя се справи с предизвикателствата по време на пандемията, защото имаме много отдадени учители на своята професия“, каза още Мария Гайдарова.

„Честит 24 май на всички българи и всички просветители и да си пожелаем да предадем на нашите деца традиционните възрожденски ценности  – вярата, че възходът на една държава става чрез книжовност и наука. Да пазим чисто българското слово, да поднесем днес цветя на Светите братя Кирил и Методий, да отбележим празника с дълбока признателност към тяхното дело“, това послание отправи тя.

„Справихме се, защото учителите имаха една единствена цел – да помогнат на своите ученици да се явят на изпитите достойно и да бъдат успешни. Тази година, за разлика от миналата, когато започнахме да учим онлайн и бяхме всички в много стресова ситуация, вече не е така – имаме много и различни онлайн платформи, електронни учебници в подкрепа, така че цялото общество се обедини и мисля, че тази година се справихме малко по-добре от миналата. Има още какво да се желае, но това е обект на анализ чрез НВО, ще предприемем необходимите стъпки, за да подкрепим системата в тази посока“, посочи още Гайдарова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html