неделя, 5 май 2024 г.

Как ДС проверяваше писмата в градските клозети

Порф. Вили Лилков, снимка Фейсбук
Поредната истерия с подслушването ме подсети за „Мероприятие М-9“ на МВР и ДС по времето на соц-а. Съмнителните писма, които сътрудниците на ДС подбират по различни признаци в пощите, се занасят в МВР, където ги преснимат и връщат в пощата, след което пощальоните ги разнасят по домовете. Конспиративността при движението на писмата е много строга и за целта ДС прилага „гениални“ способи. Един от тях е методът на ДС-Благоевград от 1959 г.:
„Материалите се връщат в градските клозети. Това са места нехигиенични, но от друга страна правят нашите срещи незабелязани. Първо, защото местата се посещават от много хора и второ, защото ние меним, както местата, така и хората. Един път в тези клозети, друг път в други. По този начин работим повече от пет години и провал при връщането на материалите нямаме.
Илюстрация от ФБ профила на автора
Др. Г.И. от отдел V на ДС ни направи забележка, че ако продължаваме да връщаме така материалите до пощата има опасност от провал, защото града е малък и хората се познават.“ Тогава „клозетните специалисти“ измислят нов начин. На стената на една от сградите, в която е стаята на кварталния отговорник на МВР, е пробита дупка, а на фасадата е монтирана пощенска кутия с вратичка към стаята. След проверка на писмата агентите влизат в стаята на кварталния отговорник и ги пъхват от секретната вратичка в кутията, от която те се събират с редовните писма и се връщат обратно в пощата. Всъщност целият град знае, че ДС проверява писмата, а те се бутат в клозетите и пробиват дупки в стените на сградите! И така до ден днешен – клозетните истории нямат край, а клозетни специалисти по подслушване дал Бог!
По материали от Архив на ДС: ф. 4, оп. 3, а.е. 83, с. 3. „Планове, отчетни доклади и справки за състоянието на работата на IV-то управление по М-9 в ОУ на МВР Благоевград през 1959 г.“
От ФБ профила на проф. д-р на науките Вили Лилков, бивш общински съветник от СДС, бивш депутат от ДСБ и председател на ДСБ-София. Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html