понеделник, 6 май 2024 г.

Рашков: Службите слушали и Стефан Янев преди изборите

Служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици преди изборите. Това обяви пред Нова тв вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

Стефан Янев е сред най-близките на президента Румен Радев. Преди да се нагърби с министър-председателската роля във втория служебен кабинет на държавния глава, той бе секретар по сигурността и отбрана на „Дондуков“ 2.

Разкритията идват, след като вчера съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов (бивш шеф на Националната служба за сигурност – бел. ред.) обяви, че има информация за 32 незаконно подслушвани политици от началото на 2021 г., включително и по време на предизборната кампания. Според неговата информация службите пуснали „уши“ на представители на „Има такъв народ“, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“.

Целта била да се държат изкъсо плановете на протестърите, които предишната власт брои за противници на ГЕРБ. Според Атанасов тези хора са били подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, ДАНС и ДАТО.

От ДАНС още вчера обявиха, че започват проверка, а днес прокуратурата възложи такава на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, но в обсега и влизат само МВР и ДАНС, но не и ДАТО.

Междувременно Бойко Рашков коментира днес пред БНР, че е учуден, че прокуратурата е възложила на Бюрото да проверява МВР и ДАНС – защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та. Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Самият служебен министър заяви, че се прави проверка в МВР и че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“ – една от двете служби, освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС. Вчера Рашков каза пред журналисти, че шефът на „Вътрешна сигурност“ го е уверил, че не са подслушвани политици.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова днес прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от обявените проверки. Според него само така ще може да има доверие в резултатите от тях.

„Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин – тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива (нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен), имало ли е такова нещо. Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали“, написа лидерът на „Да, България“ във Фейсбук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html