неделя, 5 май 2024 г.

Призрачни гори допринасят за една пета от парниковите газове

 

Отделянето на газове от гниещи дървета на жаргона на учените е „дървесни пръдни“. Ако дървото пърди в гората, издава ли звук? Не, но добавя в атмосферата парникови газове.

Газовете, отделяни от мъртви дървета,представляват приблизително една пета от парниковите газове, отделяни от скелетни, блатисти гори по крайбрежието на Северна Каролина, съобщиха наскоро изследователите в Биогеохимия. Докато тези емисии са слаби в сравнение с други източници, е необходимо точно отчитане, за да се получи пълна картина откъде идват газовете, затоплящи климата.

Екип от еколози тръгнаха да душат в призрачни гори, които се образуват, когато солената вода от покачващото се морско ниво отрови гориста местност, оставяйки след себе си блато, пълно със стоящи мъртви дървета. Очаква се тези фантомни екосистеми да се разширят с изменението на климата, но не е ясно как точно те допринасят за световния бюджет за въглерод.

Появата на призрачни гори е една от най-големите промени, които се случват в отговор на повишаването на морското равнище, казват учени от Университета „Джордж Вашингтон“.

„Тъй като горите се превръщат във влажни зони, очакваме в дълги времеви мащаби това да представлява значително поглъщане на въглерод“, казва тя, тъй като влажните зони съхраняват повече въглерод, отколкото горите. Но в краткосрочен план мъртвите дървета се разлагат и спират да поемат въглероден диоксид чрез фотосинтеза, „така че това ще бъде основен източник на парникови газове.“

„Това е някак зловещо“, казва Мелинда Мартинес, еколог по влажните зони в Държавния университет на Северна Каролина в Роли. Но Мартинес не се страхува от гора-призрак. През 2018 г. и 2019 г. тя измерва емисиите на CO2, метан и азотен оксид от мъртви дървета с помощта на преносим газови анализатор, който поставя на гърба си. „Определено приличах на ловец на духове“, казва тя.

Science News

 

Снимки:

Призрачните гори в Северна Каролина (горе) са крайбрежни гори, удавени от повишаване на морското равнище. Тези дървесни гробища отделят парникови газове от почвите и мъртвите дървета. 

Екологът от влажните зони Мелинда Мартинес пренася портативен газови анализатор на гърба си, за да измери „дървесните пръдни“, излъчвани от призрачно горско дърво.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html