неделя, 5 май 2024 г.

Проверяват фирми, получили 15,8 млрд. лева за 2020 г. от държавата

Асен Василев.
Частни компании са получили 15,8 млрд. лева от държавата през 2020 г. Финансовото министерство започва да проверява фирмите, на които са дадени най-много пари, обяви служебният шеф на ведомството Асен Василев. Справка показала, че 7 фирми са получили общо 3,4 млрд. лева.
През тази година до края на април пък 3 фирми са получили близо 1,3 млрд. лв., обяви Асен Василев. Това са пари от договори, обществени поръчки и плащания от държавата във всички им форми. Започват проверки на тези дружества, на техните подизпълнители и на всички по веригата.
Справката показва също, че от 2017 до 2020 г. НАП на основание 10-годишен давностен срок е отписала над 10 млрд. лева. Към момента не са събрани общо 9.9 млрд. лв. от тях. Най-големият длъжник дължи 161.6 млн. лв. „Това са пари, които вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани”, заяви министърът на финансите.
По думите му първите 100 фирми в списъка с длъжници трябва да издължат 2 милиарда лева. „Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи още Асен Василев.
Той допълни: „Ако не предприемем действия, няма да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование. Затова започваме проект по електронно фактуриране и ще се прави предрегистрационен ДДС контрол на фирмите, за да не се създават фирми, чиято единствена цел е да се точи ДДС.

Служебното правителство ще възстанови закритото през 2019 г. звено за последващ контрол в агенция „Митници“. Всички работещи в агенция ще минават проверка на доходите и тяхното имотно състояние, съобщи финансовият министър Асен Василев. Това ще стане с промени в правилника на агенцията, които ще бъдат пусната за обществено обсъждане.

Направен е правилник, с който всички служители на митниците ще подписват декларация, с която се отказват от банковата тайна.

„Ще минават на проверки за доходите, имотното състояние, влоговете. Това ще позволи на НАП да получава информация за фирми, които имат, имоти, сметки в чужбина. Това ще бъде пуснато за обществено обсъждане, за да има прозрачност“, добави Асен Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html