неделя, 5 май 2024 г.

Гешев поискал да живее в резиденция „Бояна“, Борисов го пуснал срещу 100 лева на ден

Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев все пак живее в резиденция „Бояна“. Той е поискал да се нанесе в Дом №5 на правителствената резиденция, а бившият премиер Бойко Борисов го е пуснал.

Обвинител №1 живее под наем в държавната резиденция „Бояна“ от 29 юни 2020 г. срещу 100 лв. на ден, съобщи „Свободна Европа“, като се позова на изпратена справка от правителствената пресслужба.

Гешев и предишната власт пазеха като зеницата на окото си информацията дали главният прокурор живее в държавната вила, при какви условия и на какво основание. Не е известно от 1989 г. насам представител на съдебната система да живее в държавна резиденция.

През август 2020 г. обвинител №1 заяви, че живее в държавен имот и „от този храст няма да излезе заек“.

Министерският съвет стопанисва резиденция „Бояна“. Според справката на „Дондуков“ 1 държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила. Миналата година обвинител №1 се оправда, че е новодомец, с аргумента, че това се е случило по „препоръка на всички български служби за сигурност, включително Националната служба за охрана (НСО)“. От документите обаче става ясно, че той е поискал да е съсед на премиера и президента.

По време на управлението на Борисов от правителството отказаха да дадат информация къде живее Гешев.

Сега става ясно, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Адресът не е предоставен с мотива, че „данните за местонахождението“ на дадено физическо лице са лични.

Отговорът на въпроса кой е определил наема на Гешев, обаче показва, че той живее в резиденцията. „Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна“, пише в отговорите.

„Свободна Европа“ цитира два независими източника, че Гешев се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна. Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 г. резиденция „Бояна“. Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лева, пресметнаха от „Свободна Европа“.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени. Според „Свободна Европа“ къщи с параметри, сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават срещу наем между 4000 и 6000 лева на месец.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе, във въпросната вила е направен ремонт за 333 860 лева. Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Според отговорите от МС държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от МВР, Бюрото по защита към главния прокурор и НСО.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева е била потърсена за коментар по темата, но тя е отказала.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html