понеделник, 29 април 2024 г.

Три месеца анализ на спецпрокуратурата, ВСС против Янаки Стоилов

Анализът на работата на спецпрокуратурата ще продължи три месеца. Това гласува пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) с голямо мнозинство, като отхвърли предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов този срок да е двойно по-къс – до края на юни.

Снимка Интернет

До този вот се стигна след двучасови дебати. Решението за анализа беше взето по настояване на служебния правосъден министър Янаки Стоилов заради напрежението около приетите на първо четене в правната комисия на 45-ото Народно събрание законодателни промени, предвиждащи закриването на специализираните структури.

„Meceц и пoлoвинa – двa ca дocтaтъчeн cpoĸ зa изгoтвянe нa такъв анализ“ каза преди заседанието на съдебния кадрови орган Янaĸи Cтoилoв.

На това предложение на Стоилов главният прокурор Иван Гешев заяви, че в този срок не може да се направи обективен анализ. Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси, „не сме слугинаж на политическата класа“, посочи той.

И така, в крайна сметка, само съдия Атанаска Дишева и председателят на ВКС Лозан Панов бяха съгласни с предложението на Стоилов.

Според Стоилов този „опит за разтягане“ е стремеж да се отложат реални резултати. Той смята анализът да е готов в рамките на мандата на служебното правителство, за да може партиите и гражданите да се ориентират.

Важни са фактите и данните, които ще бъдат изнесени, каза Стоилов и се съгласи с възможността европейски прокурори също да бъдат ангажирани за този анализ.

Служебният правосъден министър посочи също, че вече е започнала проверката в Агенцията по вписванията, а нейната цел е да се установи как работи този орган „от гледна точка на точност и срочност“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html