неделя, 5 май 2024 г.

Димо Гяуров: ДАНС е страшно оръжие, може тежко да манипулира обществото

Със собственото си поведение председателите на Държавната агенция „Национална сигурност“ и на Държавната агенция „Разузнаване“ са си сложили главите на тепсия в ръцете на министър-председателя и на президента, а дали ще бъдат освободени, е друг въпрос.

Това каза Димо Гяуров, който беше началник на Националната разузнавателна служба пред Нова телевизия.

„Нека  си дадем сметка какво страшно оръжие представляват тези структури, особено ДАНС, ако погледнете функциите и правомощията на агенцията, ще си дадете сметка, че този, който разполага с това оръжие, би могъл много тежко да манипулира обществото. Той би могъл дори да се разправя с политически противник, би могъл дори да замита под килима собствените си нарушения и дори престъпления. ДАНС  практически може всичко“, каза още Гяуров.

Гяуров коментира факта, че председателите на двете агенции излязоха в неплатен отпуск от 7 май до началото на септември. „Ако това е опит за самосъхранение, това е най-глупавият възможен опит, защото в устройствените закони за дейността на двете агенции е предвидено, че двамата председатели имат 5-годишен мандат и предсрочното му прекратяване става само при конкретни обстоятелства“, коментира още Гауров. Той напомни, че по закон председателят на ДАНС може да бъде освободен и заради „тежки нарушения на Етичния кодекс, уронващи престижа на агенцията“.

„В случая може да се твърди, че сме в хипотезата за накърняване на доброто име“, смята Гяуров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html