неделя, 5 май 2024 г.

СДС пред разваляне на коалицията с ГЕРБ?

В петък ще има извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС, на което ще се вземе решение дали синята партия ще продължи да бъде в коалиция с ГЕРБ и на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Това научи anteni.bg от хора от централата на „Раковски“ 134.

Лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов. Снимка Интернет

СДС твърдят, че на изборите на 4 април са получили 90 хиляди гласа и това може лесно да бъде доказано. От ГЕРБ обаче не са съгласни и техните изчисления показвали, че сините гласове са 50 хиляди. „Дори да се приеме тази теза на ГЕРБ, в най-лошия случай това означава, че сме им подарили един депутат“, твърдят от „Раковски“ 134. Сега СДС искат три гарантирани избираеми места в листите – водаческо място на лидера Румен Христов, още един водач на листа, което им се полагало по право и във всяка една листа сините представители да бъдат на прилична позиция. Например ако от един район се очаква да има 5 депутати, кандидатът на СДС да бъде сред тях, а не на седмо, осмо или десето, както е било на изборите на 4 април.

„В ГЕРБ още не могат да осъзнаят какво им носи марката „СДС“. На първо място това е дясна легитимация, на второ място носи реални гласове“, казват от синята централа.

На извънредния НИС в петък тези въпроси ще бъдат обсъдени и ще се вземе решение как СДС да се яви на изборите. Ако ГЕРБ не приемат условията им, ще си кажат „довиждане“ и СДС ще започне разговори за съвместно явяване с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и оформящата се патриотична коалиция. С „Демократична България“ и по-конкретно с ДСБ нямало нужда да се преговаря. „Те категорично  не ни искат и не може да водиш разговори с някой, който не те иска и който се опитва да те излъже“, категорични са от „Раковски“ 134.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html