неделя, 5 май 2024 г.

Безлов: В демократичните страни масови смени на полицейски шефове не се правят

„Като цяло смяната на областните директори на МВР след всяка политическа промяна е проблемно. През годините беше практика. Последните 10 години този процес се позабави. Но от началото на демократичните промени се сменяха полицейските ръководства. Това показва проблеми като цяло и не е практика в демократичните държави. Там се смята, че полицейските ръководства са неутрални и политическите промени създават проблеми с професионалното ниво на полицията. Това е проблем и в други ведомства у нас и го виждаме“, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Той определи като „тежък  инцидент“ случилото се с арестуваните 7 полицаи и шефа на Трето РПУ. „Предстои да се видят детайлите от  разследването“, подчерта той.

По думите му това не е масов случай нито за Пловдив, нито за страната и това го показват редица изследвания.

„Ситуацията е доста променена от 90-те  години и началото на 2000-та година. Но за първи път от много години имаме толкова много хора, които участват в различни престъпления. Да се надяваме, че това наистина е едно голямо изключение. Ситуацията е доста по-различна в МВР като цяло“, допълни анализаторът.

Той подчерта, че новият служебен МВР министър има по-различна гледна точка относно кадровите смени и вероятно ще прави такива.

Друг проблем според него е, че на висши полицейски ръководители продължава да се гледа като на политически лоялни при назначаването на постове.

„Със сигурност  новото служебно правителство се държи по-агресивно от предишното служебно правителство на президента Румен Радев. Тогава то се опитваше да е доста неутрално. Сега след 5  години отношенията между Радев и Борисов   очевидно са тежки. Така че ще има активни  усилия срещу старите управляващи и политически формации. До каква степен ще се развие този процес е сложно да се прогнозира“, допълни Безлов.

Според него два месеца са малък период обаче, за да се стигне до някакви по-сериозни и смислени промени.

„За съжаление много от промените се правят на равнище общи впечатления.  Сериозният анализ, сериозните промени могат да се правят при едно нормално правителство“, категоричен е анализаторът.

Според него предстои интересна, но и сложна кампания. Възможно е избирателната активност да бъде по-висока,  особено в чужбина – Англия и Турция, където ще има повече секции. Каквото и да се случи обаче, няма да има рязък победител, а парламентът ще бъде отново раздробен.

Сложно ще бъде и сформирането на правителство, но анализаторът смята, че ще бъде по-различна ситуацията и склонността на партиите да  сформират правителство.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html