понеделник, 6 май 2024 г.

Кабинетът възложи на Бойко Рашков координацията на изборите

Бойко Рашков

Правителството възложи на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков координацията на организацията за провеждането на предстоящите у нас предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Така той ще отговаря за организационно-техническата подготовка на вота, включително и с дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Това обявиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет.

Министърът на финансите Асен Василев трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова координира, включително с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи, дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на външните работи Светлан Стоев организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съгласувано с главния държавен здравен инспектор следва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес в страната.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Всички посочени министри ще информират служебния премиер Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

На министъра на правосъдието се възлага да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс, допълват от „Дондуков“ 1.

С друго свое решение от днес министрите смениха и всички областни управители. Започна чистка и на шефовете на полицейски управления в страната. Това са част от мерките на служебното правителство, за да работи по поставената от президента Румен Радев задача – за провеждането на честни и прозрачни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html