неделя, 5 май 2024 г.

Просветният министър обяви приоритетите си, няма да има ревизия

служебният министър на образованието Николай Денков и заместниците му, сн. БНТ/БГНЕС

Новоназначеният служебен министър на образованието Николай Денков представи днес четирите приоритета, по които основно ще работи ръководеното от него ведомство.

Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. През следващите три месеца МОН ще има за свои приоритети и подготовката на следващата учебна година, обяви на брифинг Денков, цитиран от Novini.bg.

„Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството“, обясни Денков.

Той посочи като трети приоритет завършването на картата на висшето образование в България. Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някои проблеми, които са натрупани в областта, посочи служебният образователен министър.

Четвъртият приоритет е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

Приоритетите са свързани с това какво трябва да направим в бъдеще, като думичката „ревизия“ не фигурира сред тях. Все пак ще проверя как са били изразходвани средствата. Всички задачи и приоритети вече са стартирани. В момента, в който приключи тази пресконференция, ще направим времеви график, разясни пред медиите образователният министър.

На въпрос кога децата ще се върнат на училище министър Денков отвърна, че все още няма категорично решение по този въпрос.

Тези решения трябва да се вземат по съответния ред, който включва взаимодействие на нашето министерство и Министерство на здравеопазването. Когато има решение, ще го научите. Моето лично отношение съм го казал на министъра на здравеопазването и то няма особено отношение. Това, което има отношение, е да има единство между различните институции, когато взимат такива решения. Един от проблемите досега в тази насока беше, че различните институции казваха различни неща. Това не трябва да продължава, разясни Николай Денков.

За университетите все още няма решение, но при първа възможност ще бъдат освободени присъствените занятия във висшите училища, стана ясно още от думите на служебния министър. За това се очаква да бъде издадена заповед.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html