неделя, 5 май 2024 г.

Произходът на златото и среброто остава загадка за учените

 

Учените отдавна подозираха, че тежките елементи като злато, сребро и плутоний са се образували от експлозиите на свръхнови звезди. Но поне типичните свръхнови не могат да обяснят количеството тежки елементи в нашия космически квартал. Изглежда, предполагат учените, други катаклизми са причината за това.

Изследване на земната кора загатва, че суперновите не са златните мини на скъпоценните метали.

Стандартните супернови са изпаднали в немилост. Изследователите смятат, че тежките елементи по-вероятно са изковани при сблъсъци на две плътни, мъртви звезди, наречени неутронни звезди, или в някои редки видове свръхнови, като тези, които се образуват от бързо въртящи се звезди.

Тежките елементи могат да се получат чрез поредица от реакции, при които атомните ядра набъбват и стават все по-големи, докато бързо поглъщат неутроните. Тази поредица от реакции е известна като r-процес, където „r“ означава бързо. Но, казва учени от Австралийския национален университет в Канбера, „не знаем със сигурност къде е мястото за r-процеса.“

Учените анализираха проба от дълбоководна кора на Земята (на снимката), за да търсят атоми на плутоний и желязо с космически произход.

 

Това е като да имате списък с покани за събиране, но не и местоположението му. Знаете кой ще е там, без да знаете къде ще е партито.

Плутоний-244 е радиоактивен, разлага се с период на полуразпад 80,6 милиона години. А желязото-60 има още по-кратък полуживот от 2,6 милиона години. Така че елементите не са могли да присъстват, когато Земята се е формирала преди 4,5 милиарда години. Това предполага, че техният източник е сравнително скорошно събитие. Когато атомите на желязото-60 бяха преброени според дълбочината им в кората, за да се разбере колко отдавна са депонирани, учените виждат два върха преди около 2,5 милиона години и преди около 6,5 милиона години, което предполага два или повече свръхнови, които са се появили в близкото минало.

Отдавна се смята, че свръхновите като тази, която е образувала Мъглявината Раци (на снимката), коват тежки елементи. Но ново проучване предполага, че по-голямата част от тези елементи трябва да идват от други, засега неизвестни източници.

Снимка: НАСА

Science news

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html