неделя, 5 май 2024 г.

Костадинова отговори: Ще си търся правата в съда

Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова потвърди, че възнамерява да си потърси правата в съда, след като шведският журналист Патрик Еквал я наклевети в национален ефир, че е била „натъпкана с допинг“ по време на състезанието в Рим, на което поставя недосегаемия си вече 34 години рекорд от 209 см. Шведът отправи обвиненията си в телевизионно предаване, а в позиция до медиите Костадинова заяви, че заради името и престижа на българския спорт няма да остави нещата така.

Публикуваме позицията на Стефка Костадинова без редакторска намеса:

„Според разпространени в българските медии информации някакъв шведски журналист е наговорил в някакво тв предаване обидни и неверни думи по мой адрес. Яростта му била породена от световния рекорд на скок височина 209 см, който е с един сантиметър повече от постижението на неговата сънародничка Кайша Берквист, отлична състезателка, притежаваща световния рекорд в зала с 208 см. Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт възнамерявам да си потърся правата в съда“, пише световна рекордьорка в скока на височина с 209 см, олимпийска шампионка и президент на Българския олимпийски комитет.

55-годишният Еквал е репортер и коментатор за TV4 с богат опит в отразяването на леката атлетика. Основният му мотив за грозната атака срещу една от най-знаменитите лекоатлетки за всички времена се счита фактът, че той тайно се надява, че рекордът на Костадинова от 209 см все някога ще бъде отменен и така, а първо място във вечната ранглиста с най-добро постижение ще излезе любимката му Берквист, която през 2006-а преодолява 208 см на турнир в зала в Германия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html