четвъртък, 2 май 2024 г.

Александър Маринов: В министерствата чистки няма, мнозина ще си отидат

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели.“

Така председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов по Нова ТВ обясни рокадите във властта. Стратегът на Радев се подвизаваше като кадър на БСП, агент на ДС, човек на ВИС-2 и „Мултигруп“.

Той обясни какво точно трябва да разбираме под „чистка“:

„Нека да ви дам пример какво според мен значи чистка – преди години в Грузия за 24 часа беше уволнен и преназначен частично целият състав на МВР. Разбира се, тогава имаше причини и препоръки заради огромната корупция.

Относно уволнението на шефката на Агенцията по инвестициите Маринов заяви, че не знае дали то е било показно и грубо, но моментът не бил подходящ за излишна куртоазия.

Вчера Бойко Рашков смени и тримата зам.министри – не би било неочаквано същото да се случи  с главния секретар и шефове на дирекции и областни шефове, тъй като това са традиционните първи стъпки на всеки политически ръководител на ведомството, и то от десетилетия.

„Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерий е професионализмът и постигнатите резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята Маринов.

По думите му били получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията за властта. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство.

Той коментира и състава на служебния кабинет.

„Президентът не е любител на демонстрациите и ефектните жестове. Вярно е, че от гледна точка на професионалния бекграунд има голямо многообразие, но не това е било водещото съображение“, коментира Маринов.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html