неделя, 5 май 2024 г.

Зоран Заев ще търси помощ от Гърция за решаване на спора с България

Македонският премиер Зоран Заев, който е на посещение в Гърция, даде да се разбере, че ще търси подкрепа и от Гърция за решаване на спора с България.

Заев каза пред „Катимерини“, че очаква намиране на решение с България, но е „необходима помощ от Гърция, която в момента е наш стратегически партньор“ и „лидер“ в региона и „говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външния министър Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС“.

Мицотакис каза, че отличните добросъседски отношения са критерият на Атина за подкрепа и че Гърция винаги ще бъде съюзник, на който македонците могат да разчитат. Премиерът изрази и несъгласието си с идеята за разделяне на Северна Македония и Албания в хода на преговорите, която (на теория) би помогнала поне едната държава да получи дата за първата си междуправителствена конференция.

Мицотакис избягваше да споменава името на Северна Македония – чувствителна тема в Гърция въпреки смяната преди две години съгласно историческия Преспански договор от 2018 г. Самият той бе яростен критик на споразумението, преди да дойде на власт.
Това не попречи на топлия тон, който идваше в комуникацията и на двете правителства по темата. По-голямата част от двустранната среща в Атина е за икономическото сътрудничество в енергетиката, туризма и други области. По време на икономическия форум пък Заев изтъкна, че Мицотакис търсел начин да помогне в хода на пандемията въпреки недостига на ваксини (в последните месеци се чуваха критики към България, че заявките ѝ за доставяне на ваксини не се осъществиха).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html