неделя, 5 май 2024 г.

Марина Абрамович с ново световно признание

Марина Абрамович бе удостоена с испанската награда „Принцесата на Астурия“.
Пърформанс артистката Марина Абрамович бе удостоена с една от най-престижните европейски награди за изящни изкуства в Европа, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Журито на фондацията, връчваща наградата „Принцесата на Астурия“, отличи творчеството на 74-годишната сръбска артистка, което разкрива „сензорни и духовни компоненти, неизвестни досега“.

Наградата с парична премия от 50 000 евро е една от осемте, връчвана всяка година за постижения в областта на изкуствата, социалните науки и спорта от фондация на името на испанската престолонаследничка принцеса Леонор.

Абрамович, родена в Белград през 1946 г., изучава изящни изкуства в родния си град и в Загреб, преди да емигрира в Амстердам през 1976 г. Сред прочутите й пърформанси е „Разходка по Великата китайска стена“ от 1988 г., когато тя и германският артист Улай тръгват един срещу друг от двата края на Великата китайска стена, срещат се и се прегръщат.

През 2010 г. на ретроспектива на нейни творби, организирана от Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк, Абрамович прекара 716 часа седнала неподвижно, докато хиляди посетители сядаха срещу нея и се взираха очи в очи в продължение на минута.

Артистката оглавява центъра за изкуства „Институт Марина Абрамович“ в Хъдзън, Ню Йорк.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html