петък, 3 май 2024 г.

Италия наложи глоба на „Гугъл“ от 102 млн. евро

Италианският гарант за конкуренцията и пазара (AGCM) налoжи глоба от над 100 милиона евро (102 084 433) на компаниите Alphabet Inc., Google LLC и Google Италия за нарушение на член 102 от Договора за Функционирането на Европейския съюз. Въпросът засяга доминираща позиция на „Гугъл“ при ползване на мобилни приложения от шофьорите.

За италианския гарант за конкуренцията и пазара (AGCM) „Гугъл“ не е позволил на италианската компания по електроразпределението ENEL да ползва мобилно приложение за включване в системата Android за автомобили, необходима на шофьорите да намерят къде има колонки за зареждане на електрически автомобили и да си запазят час.

Така предимство има приложението Google Maps, което несправедливо ограничава възможностите на потребителите да използват приложението Enel X Italia, когато шофират с електрическо превозно средство и трябва да презареждат. От „Гугъл“ отговориха, че не са съгласни, ще прегледат документацията и ще преценят следващите си стъпки.

Освен това италианските власти поискаха от TikTok да анулира акаунти на потребители под 13 години и да бъде сведен до минимум рискът деца под тази възраст да ползват платформата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html