неделя, 5 май 2024 г.

Владимир Путин: Случилото се в Казан е варварско престъпление

Президентът на Русия Владимир Путин нарече въоръженото нападение във вторник в училище в град Казан „варварско престъпление“ и поиска по-строги правила при продажбата на оръжие на цивилни. В същото време станаха известни нови подробности за нападателя – 19-годишният бивш възпитаник на училището Илназ Галявиев.

Днешното правителствено заседание започна с минута мълчание в памет на жертвите на нападението – седем деца и двама възрастни. Президентът Путин изказа съболезнования на близките на загиналите и оцени високо действията на учителите и помощния персонал:

„Никой не е напуснал поста са. Всички са изпълнили професионалния си и човешки дълг. Моля да бъде внесено предложение за награждаване с държавни награди на учителите и другите служители в гимназията“.

Владимир Путин подчерта, че най-важната задача сега е борбата за живота на ранените. По думите на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко състоянието на три от пострадалите деца остава тежко, информира БНР.

Междувременно стана известно, че през последния месец нападателят Илназ Галявиев е имал агресивно и неадекватно поведение. Това принудило роднините му да го оставят сам и да се преместят във вилата си в покрайнините на Казан. Миналата година 19-годишният младеж е бил диагностициран с енцефалопатия на главния мозък – тежко заболяване, което води до нарушаване на функциите на мозъка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html