неделя, 5 май 2024 г.

Президентът прави Янаки Стоилов правосъден министър

Едно от знаковите имена в служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще обяви днес по обед, е това на Янаки Стоилов. Изпълнителното бюро на БСП е дало зелена светлина проф. Стоилов да стане правосъден министър и да попълна състава на второто служебно правителство на Радев. Янаки Стоилов е уважаван юрист и дългогодишен депутат от БСП.

За разлика от него Деница Златева и Весела Лечева, които се готвеха да влязат в правителството, няма да намерят място в него, пише сайтът Епицентър. Причината е, че двете не са получили одобрение от чреновете на Националния съвет на БСП, каквато е процедурата в столетницата.

Бригаден генерал Стефан Янев става премиер

Стефан Янев ще бъде новият премиер, както преди няколко седмици първи писа столичният седмичник „Галерия“. Още тогава изданието излезе с версията, че генерал Янев е получил сериозна подкрепа от Вашингтон. Янев е завършил Висшето артилерийско училище в Шумен, а после и Военен кълеж към Националния военен университет във Вашингтон. В периода между 2005 и 2007 година е начланик на департамент „Трансформации“ в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара. 61-годишният Янев беше вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Дипломатът от кариерата Светлан Стоев, който е посланик в Дания, се завръща у нас, за да заеме поста на външен министър. Той сменя на поста Екатерина Захариева, която се ползва с огромно доверие сред партньорите ни в ЕС и НАТО.

Пак според седмичникът „Галерия“ Министерството на културата за втори път през най-новата ни история ще бъде оглавено от скулптор. Това е проф. Велислав Минеков, който е отявлен критик на управлението на ГЕРБ. Минеков бе част от „Отровното трио“, но впоследствие се разграничи от колегите си Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, когато те тръгнаха към парламента, прегърнати с Мая Манолова.

Проф. Крум Кацаров

Шефът на катедра „Гестроентерология, черодробна-панкреатична хирургия и трансплантация към Военно медицинска академия проф. Крум Кацаров ще е министър на здравеопазването, а за министър на образованието съгласието си е дал проф. Николай Денков, който към този момент е шеф на етичната комисия към ведомството.

Проф. Христо Бозуков ще поеме земеделието. Той е смятан за особено близък до пловдивския олигарх и бивш свинар Георги Гергов. Това хвърля сянка върху декларираните добри намерения от страна на президентството за прозрачност в политиката.

Начело на Министерството на финансите ще застане бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година Асен Василев.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html