неделя, 5 май 2024 г.

Младият меринджей Мирослав Боршош стана заместник-кмет на София

Скандалният бивш директор на НДК Мирослав Боршош е назначен за заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, съобщиха официално от ведомството на Йорданка Фандъкова. Боршош се върна на бял кон в обществения живот на страната, след като българският съд го изкъпа и преоблече. Така от подсъдим, обвинен за злоупотреби с 3,5 милона лева, Боршош не само е рециклиран, но и сяда на удобния стол на друг виден герой на прехода – Тодор Чобанов.

Очевидно от ГЕРБ са решили да претоплят стара манджа, разчитайки на късата памет на публиката и на странната съдебна система у нас. Припомняме, че Боршош се сдоби с три обвинения. И по трите бе обявен за невинен от съдията от Софийския градски съд Стефан Милев, който обясни оправдателното решение на тричленния състав с остро критични мотиви към прокуратурата. Пораждат се съмнения, че оневиняването на Боршош се дължи повече на войната, която водят прокуратура и съд, а не на сериозно издържани правни мотиви.

Адвокатът на Боршош Ина Лулчева направи изявление, от което се разбира, че нейният подзащитен бил репресиран от държавата, а Боршош поздрави работещите в НДК за 40-годишнината на институцията и заяви, че това, което е отсъдил съдът, е признание за неговата дейност през годините.

Подобно нахално поведение не кореспондира с разкритията, направени от втория изпълнителен директор на НДК Оли Груева пред е-vestnik преди години. Тогава Груева разказва как новото ръководство е заварило в наличност в НДК една прилична сума от около 9 милиона лева, а разследване показва, че след две години управление на Боршош Дворецът е бил на минус 21 милиона. „С присъщия си размах г-н Боршош започна да се хвърля в огромни финансово разточителни проекти, които не смятам, че са лоши, но всичко наведнъж не можеше да стане. Бях съотговорна, но неинформирана за разходите. Един ден човек от счетоводството загрижено ми каза, че много бързо от сметките излизат невероятни суми за плащания в кратък срок. За спектакъла „Квартет“ бяха похарчени 450 хил. лева. Независимо че повечето представления паднаха, на участниците – актьорите и режисьора Явор Гърдев, се изплатиха огромни хонорари. 450 000 лева е бюджетът на няколко провинциални театъра и това бе първото нещо, което ме притесни. Големи суми се дадоха и на Теди Москов, а договорите се обсъждаха при пълна тайна – разказва Оля Груева. – Театралната дейност в НДК се извършваше, без Дворецът да има статут на театър и без програма, съгласувана с Министерството на културата. Създадени са нови 5 театрални пространства, което при наличието на достатъчен за града брой утвърдени театри обърква и театралите, и зрителите. Театрални постановки се поставяха само за имидж и се играеха по 2-3 пъти месечно пред 20-30 зрители. Обявяваха се обществени поръчки без осигурено финансиране, което е нарушение. Имаше и сключени договори за създаване на тези театри, за които нямаше финансиране. Така например техниката в зала „Азарян“ бе доставена, но не бе платена. Ремонтът се претупа поради липса на средства и амбициозната концепция не бе изпълнена. Прословутият клуб „Перото“, който наистина е добре оформено пространство, работи на абсолютна загуба. Боршош е бивш собственик на фирма за продажба на билети, която е директен конкурент на НДК. В билетния център бе подменена голяма част от персонала на НДК със служители на въпросната фирма. За една година управление Боршош увеличава служителите на НДК от 240 на 400.

Чувствайки се длъжна да алармира за злоупотребите, Оля Груева иска среща с министър Вежди Рашидов, той я извиква заедно с председателя на борда Валентин Кръстев и разпорежда свикването на бърз борд до три дена, да се поиска писмено обяснение и бъде свален Боршош от поста. Боршош научава за срещата при Рашидов и подготвя спасителна схема. За броени часове е сменен принципалът – вместо Министерството на културата НДК е даден на Томислав Дончев. Тогава Боршош вика в кабинета си Оля Груева и й казва: „Много съжалявам, пиленце, но принципалът е сменен. Знам всичко и ти предлагам да си подадеш оставката!“.

Така Мирослав Боршош оцелява, а при управлението му НДК за две години и половина е на минус общо 21 милиона лева. „Много творци на културата забравят това, когато разказват какъв прекрасен културтрегер е г-н Боршош“, коментира Оля Груева.

В същото вереме цяла армия от пиари и имиджмейкъри са натоварени да гъделичкат егото на Мирослав Боршош, докато е директор на НДК, припомнят паметливи. Докато се вози на нов служебен луксозен 8-цилиндров джип „Лексус“, той се наслаждава на билбордовете, от които се усмихва… Мирослав Боршош. Суетата е добре платена, защото младият меринджей е корица на българското списание „Форбс“. Проверка показва, че Боршош е раздал 1,3 милиона лева от бюджета на НДК на телевизии и радиа, списания, сайтове и пиар фирми за реклама. Сред фактурите се вижда едно плащане от 23 940 лева към списанията Eva, Grazia и Joy, както е описано, които по онова време са собственост на фирмата „Атика Ева“ АД, която е издател също така на списание Forbes на български. Плащането е записано като бартер на рекламни публикации с НДК, юли 2016 г.

Очевидно сметката е платена с корица в последния брой за годината на „Форбс“, в който Мирослав Боршош е сложен на първа страница със заглавието „Носителят на промяната“. Всеизвестно е в професионалните среди, че мениджъри си плащат, за да се появят на корицата на „Форбс“. Парадоксалното в случая е, че не става дума за частен предприемач, нито за мениджър на преуспяла компания, постигнала забележителни успехи, за да бъде достоен да му обърне внимание „Форбс“.

Боршош на корицата на списание „Форбс“ – младият меринджей плащаше с държавни пари да му галят егото. В столицата и електрическите стълбове и дърветата научиха за него

В случая става дума за директор на държавна зала, който е похарчил огромни суми на данъкоплатците, за да се представя като преуспял частен предприемач. В случая и „Форбс“ е побългарен, та дрънка. Младият меринджей, управляващ държавни пари, си прави реклама. В същото време през театър „Коко Азарян“ и литературен клуб „Перото“ бе ощетявана държавата със суми, които годишно щяха да стигнат за увеличението на заплатите на всички актьори в страната със 100 лева месечно.

Боршош си създава кръг от храненици (не само в театъра), които после го защитават като благодетел. Както навремето писа шефът на борда на директорите на НДК, там са раздавани холивудски хонорари. При всеобщата бедност на актьори и театри.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html