неделя, 5 май 2024 г.

Николай Ненчев окончателно оправдан по делото за МиГ

 

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е окончателно оправдан по делото за ремонта на руските изтребители МиГ.

Това е решил днес Върховният касационен съд (ВКС), който е оставил в сила оправдателната присъда на Софийския апелативен съд. От съда поясниха, че мотивите към решението не са публични, тъй като делото е секретно.

Разследването срещу Ненчев започна преди 5 години. Тогава прокуратурата го обвини за продължавано престъпление по служба, защото, вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, той сключил друг договор с Полша. Според обвинението целта му била да причини вреди на руската компания „РСК МиГ“ за над 48,5 млн. лева, които се явяват пропуснати ползи.

През последните две години обаче Ненчев беше оправдан на три инстанции. Първо съдия Петър Стоицев от градския съд обяви, че бившият министър не е извършил престъпление, а е „избрал по-малкото зло“, като е сключил значително по-изгоден договор. В мотивите към присъдата си той беше заявил, че Министерският съвет осъществява външната политика на страната и е негово решението с кои държави какви отношения ще поддържа, както и да намали военното сътрудничество с Русия и това не подлежи на съдебен контрол.

Прокуратурата протестира оправдателната присъда пред апелативния съд, който пък обяви, че деянието е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. Освен това съдът прие, че и целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а просто е следвал външната политика на България.

Това беше второто дело срещу Ненчев, който беше окончателно оправдан и за договора за изработка на армейските униформи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html