неделя, 5 май 2024 г.

Армия от имунни клетки на кожата координира защитата от инфекции

Като най-големият орган на човешкото тяло, кожата е отговорна за защита срещу широк спектър от възможни инфекции по всички месести повърхности от главата до петите. И така, как точно кожата организира защитата си срещу такъв голям набор от заплахи?

Ново проучване от Медицинското училище на Йейл показва, че епидермисът, най-външният слой на кожата, се състои от армия от имунни клетки, които се разполагат на равни интервали през огромната площ на кожата, за да се противопоставят на инфекциите.

Резултатите от проучването показват и едно удивително свойство на кожата. Тези войници на имунната система са в състояние да се преместват, за да защитят уязвимите зони.

 

Епителните и два вида имунни клетки (червени) и дендритните епидермални Т клетки (зелени), координират разстоянието на повърхността на кожата за оптимална защита срещу нараняване и инфекция. Изследването, публикувано в списанието Nature Cell Biology, е проведено от Валентина Греко, професор по генетика в Медицинското училище в Йейл.

Снимка: Greco Lab

 

Учените открили, че клетките на имунната система се разпределят по различен модел, като се поддържа минимално разстояние между тях. Според изследователите тези имунни клетки, изглежда, имат способността да се избягват взаимно, предотвратявайки струпванията на всякакви места и поддържайки последователно разпределение.

Феноменът е подобен на свойство, наблюдавано при невроните, при което учените са наблюдавали тенденция невроните от един клон да се избягват един друг.

Когато екипът отстранява някои имунни клетки в една област, забелязва, че останалите клетки са в състояние да се позиционират по нов начин в кожната тъкан, за да защитят пропуските в покритието. Те също така откриват, че могат да нарушат нормалното разпределение на тези клетки, като отделят ген, който регулира дейността на имунните клетки, наречени дендрити. Те предполагат, че този процес помага да се поддържа разстоянието между имунните клетки.

Откритието може да се обобщи така – специализираните клетъчни типове могат да си сътрудничат, за да имат по-ефективна роля в тялото.

Очарователно е да се наблюдава как тези различни клетъчни типове съществуват и взаимодействат заедно и умно с една цел – да защитят тялото.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html