вторник, 30 април 2024 г.

Руски дипломати у нас били гонени непонятно и без доказателства

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, кадър бТВ

Периодът в отношенията между България и Русия през последните една-две години може да се определи като дипломатическо противопоставяне, не дори идеологическо. „Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства“, заяви в интервю за бТВ руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Тя припомни, че въпросното противопоставяне е било предшествано от период на разцвет. „Имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация“, допълни тя.

Преди това посланичката каза: „Ние приемаме избора на България – вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия.“

Митрофанова наблегна на тезата, че мястото на Русия в историята на България е особено, че на първо място ни обединяват православието и езикът. „Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни“, заяви Митрофанова.

Що се отнася до групата от българи, арестувани наскоро в шпионски скандал, Елеонора Митрофанова сподели, че не познава тези хора. „Какво и как са правили – прокуратурата на България не ни е казала. Не, нищо повече не мога да ви кажа по същество. Нашите дипломати са посещавали тази жена, съпруга на един от предполагаемите членове на групата, тя е рускиня и е посещавала консулството само три пъти, а не редовно. Тя е пенсионерка и един път е идвала, за да си оформи за пенсията, втори път – за получаването на пенсионните документи. Нищо повече не мога да кажа“, обясни дипломатката.

„Ако говорим за чешкият въпрос, той отдавна беше затворен. Имаше разбирателство, че това е нещастен случай, без човешка намеса – или детонация, или самозапалване. Защо отново избухна този скандал, още повече, че и чешкият президент каза, че са му носили документи и никога не е имало руска следа. В Чехия всичко всъщност стана доста банално – просто от обществената поръчка за строителството на атомна централа беше изгонен „Росатом“. Там веднага се появи „Уестингхаус“, която беше на ръба на фалита и затова американците се опитват да я пробутат във всички подобни проекти. Знаете ли, оръжейният пазар, особено когато става дума не за държави, а за частни фирми, е полукриминален бизнес. Затова тези взривове. Не е само бизнес. В оръжейния бизнес има много правила, които не бива да се нарушават и той сериозно се контролира от страна на държавите, има много конвенции, забраняващи определени оръжия. Така че, първо трябва да се разследва и тогава да се правят изводи“, допълни Митрофанова.

„Скрипал беше първата история, непонятна до край. Никой не е искал да трови Скрипал. Той е излежал своето и е бил пуснат да си ходи, човекът е живял пенсионерски живот и не е ясно кой би искал това. Мисля, че това е операция в духа на английските спецслужби, която беше приписана на Русия, за да започне процесът на дискредитиране. Къде са семейство Скрипал никой не знае, но след отравянето им наблизо се оказаха военни медици от Великобритания и тази история започна серията от такива истории. С отравяния“, допълни тя.

„Трудно ми е да кажа дали присъдата на Навални е справедлива, но тя е за неговата икономическа дейност. Той вече веднъж беше осъждан и пуснат с подписка и условна присъда, които нарушаваше. Навални е много противоречива фигура. През 2010-та когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават“, каза руската посланичка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html