неделя, 5 май 2024 г.

Отломки от китайска ракета може да паднат до южната ни граница

Втората степен на ракетата-носител „Чанчжън 5В“ (Long March 5B), която изведе в орбита модул на китайската космическа станция, е прелетяла рано тази сутрин над територията на България и съществува минимална вероятност части от нея да паднат близо до южната българска граница, каза за БТА българският астрофизик Пенчо Маркишки.

Ракетата носител „Чанчжън 5B“ беше изстреляна от космодрума Вънчан на 29 април и изведе в орбита основния модул на бъдещата китайска космическа станция. Втората й степен не разполага със средства за активно маневриране и извършва неконтролирано излизане от орбита, като се очаква да падне някъде на Земята на 9 май. Очакванията са, че отломките ще паднат в Световния океан.

„Тази сутрин в 04:10 ч. тя е прелетяла над Петричко“, каза Маркишки, който е физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ.

„Ракетата още обикаля Земята, като слиза на все по-ниска орбита. Когато достигне по-плътните атмосферни слоеве, ще започне да се разпада, рязко ще забави скоростта си и ще тръгне по-стремително надолу. Вероятността крайните южни части от България да се окажат под нея не е голяма, но все пак хипотетично съществува“, уточни физикът.

Маркишки добави, че китайската ракета може да засегне не само най-крайните южни райони на България, но Гърция и Турция вече са в диапазона на възможното падане. „Това е така, защото наклонът на орбитата на ракетата е около 41р спрямо равнината на земния екватор“, обясни той и уточни, че се прибавя вероятност от разпръскване на отломки на още половин градус на север и на юг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html