неделя, 5 май 2024 г.

Борисов: По 19 млн. лв. на ден струва шоуто в парламента, хубаво е, че го закриха

Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното и работата. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов във видеообръщение, публикувано в страницата му във фейсбук по повод участието в срещата на върха в Порто, където правителствените ръководители на държавите, членки на ЕС, обсъждат реализирането на Европейския стълб на социалните права.

Снимка от личния профил на Бойко Борисов

„На тези, които сега много обичат да дават оценки и говориха за чипиране, че с РНК ваксините ни чипират, искам да кажа, че 37 хиляди българи вчера са се ваксинирали. Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното, направеното и работата. Благодаря на всички, които участват в тази дейност“, каза той.

„България беше една от първите страни в ЕС, която предостави данни от електронните си сертификати (за поставените ваксини срещу Covid-19 – бел.ред.) в европейската система. Швеция първа потвърди, че успешно са валидирали данните от българския сертификат на 7 май. Тогава бяха проведени и тестове на портала за европейския зелен сертификат. По време на тези тестове успешно предоставихме свой криптографски материал и получихме информация от останалите държави членки. България ще бъде една от първите държави, които ще бъдат включени в програмата „Европейски зелен сертификат“ още при стартирането й на 1 юни“, информира Борисов.

Той каза още, че е получил благодарности от чешкия си колега Андрей Бабиш заради сътрудничеството при разследването на предполагаемо руско участие в зривовете на оръжейни складове в Чехия.

„Само може да ми е мъчно и да ми е жал от това, което наблюдавам” – така премиерът в оставка коментира политическата обстановка в страната. „Надявам се, че Радев не се гордее с продукта, който една година създава и изпрати в парламента”, добави той.

Изборите, които минаха, струваха 150 милиона, коментира още Бойко Борисов. „За 8 работни дни, защото си провалиха едно заседание, излиза, че работата на тези хора, струва 18. млн. и 750 хил. лв. По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента. Хубаво е, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме“, изтъкна Борисов.

„Когато Европа и светът броят центовете, ние стотици милиони харчим за шоу“, каза още Борисов.

„Важно е да кажем какво е Планът за действие на Европейския стълб за социални права. Той има три акцента. Първият е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да бъде заето и да има работа. Второ, най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение за дигитални умения през годината. Трето, броят на хората в риск от бедност и социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. до 2030 г.“, каза Бойко Борисов.

„Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим от преди 4 години. Не само пенсионерите и възрастните хора са във фокуса на ЕС. На фокус са и децата. Ние вкарахме над 50 000 деца, които никога не бяха влизали в класни стаи, да се обучават, а това, че направихме задължителни детските градини от 4-годишните, именно сега това в Европа се поставя като план за действие, а ние вече сме го направили. Друго особено важно е децата да се обучават в специалности, за които има след това пазар на труда. Има много модерни образования, но има ли пазар за тях. На нас са ни нужни машинни инженери и технолози – това, което в следващите години в България ще се развива“, заяви Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html