понеделник, 6 май 2024 г.

Велизар Енчев с тежки обвинения към Слави и за Изборния кодекс

Велизар Енчев, кадър БНТ

Партия „Има такъв народ“ обслужи ГЕРБ, като й хвърли спасителен пояс, отказвайки да състави правителство с подкрепата на БСП. Такова обвинение отправи в интервю за БНТ депутатът от левицата Велизар Енчев.

„На всички вече им е ясно кой как „игра“ в този парламент. „Има такъв народ“ на първо място обслужи ГЕРБ, като им хвърли спасителен пояс, отказвайки да състави правителство с подкрепата на БСП. С този спасителен пояс на следващите избори Бойко Борисов може дори да увеличи своя резултат, тъй като цялата държавна и местна администрация е негова“, смята Велизар Енчев.

По неговите думи, ако Слави Трифонов наистина е искал да демонтира модела на ГЕРБ, е трябвало да приеме протегнатата ръка на БСП, без чиято подкрепа не можеше да се състави правителство. „Фактът, че той не иска да състави правителство с подкрепата на единствената опозиционна сила, която през миналите четири години беше радикална опозиция на режима на Борисов, означава, че Слави Трифонов обслужва директно партия ГЕРБ – съзнателно или несъзнателно“, подчерта Енчев.

Той коментира, че Изборният кодекс е променен в последния момент, за да гарантира увеличаване на резултата на ДПС в Турция.

„През 2016 г. беше прието едно добро предложение – в държави извън ЕС да се откриват най-много 35 секции. Интересното е, че Слави Трифонов е инициатор да отпадне това ограничение, което изцяло развързва ръцете на ДПС в Република Турция – с адвокатската подкрепа на Мая Манолова и „Демократична България“, които имат по този въпрос последователна политика“, обясни депутатът.

„Аз съм изненадан от поведението на Слави Трифонов и се питам дали тези възрожденски песни бяха опит за примамка на избиратели, или става дума за една патриотична кауза, която се изроди в изцяло кауза, обслужваща ДПС. Забележете: Република Турция – държава, в която не се спазват човешките права, правата на жените са една фикция, в която дори президентът Ердоган не дава стол да седне на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – точно в тази държава даваме в ръцете на Ердоган правата да се открива една секция с 40 заявления. С това установяваме едно ново положение, при което вотът от Турция може чувствително да изкриви резултатите от парламентарните избори в полза на ДПС“, каза Енчев.

Той разкри и юридическа пробойна в новия Изборен кодекс – паралелното съществуване на стария текст, че може да се гласува само в посолствата и в генералните консулства на България, и новият – че може да се гласува в секции извън посолството със заявление от 40 души.

Енчев се спря и на темата за бъдещото служебно правителство: „Иска ми се служебното правителство на президента Радев да продължи работата на комисията за ревизията на управлението на Борисов, където наблюдаваме потресаващи кадри и аз изцяло се присъединявам към призива на Корнелия Нинова прокуратурата да се самосезира. Що се отнася до очакванията от служебното правителство в кадрово отношение, лично силно бих се изненадал, ако президентът Радев покани в това правителство човек като Деница Златева, макар това сега да е една хипотеза, тъй като г-жа Златева е приела, и то в пълна тайна, да бъде управляващ директор на едно от най-големите държавни енергийни дружества в България. Това само по себе си означава, че влиза, образно казано, в кохортата на партия ГЕРБ.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html