неделя, 5 май 2024 г.

Ваня Костова: Разпознаваем, неповторим, уникален глас

кадър БНТ

Като разпознаваем, неповторим и уникален определи гласа на Ваня Костова композиторът и неин откривател за естрадната музика Стефан Диомов. Костова почина на 6 май, а времето след това е повод за нея да си спомнят нейните колеги.

Стефан Диомов разказа, че тя до последно е имала притеснението, че не е любимка на публиката, такава каквато беше всъщност.

„Необикновен човек, със сложен характер, но дълбоко в себе си беше много добър човек, често беше недооценявана и това я измъчваше. Никога не съм очаквал, че така ще се получат нещата. Много певци има на този свят, но не всички са истински, а тя беше истинска певица и пееше невероятно и български народни песни, знаеше повече от 100 песни с всичките им извивки и сложни думи. Разпознаваем, неповторим, уникален глас. Фраза – изваяна като от върховен скулптор. Допълвахме се, в „Тоника“ бяхме един прекрасен колектив“, каза още Диомов.

Милица Божинова разказа, че на 5 май вечерта дълго е говорила с Ваня за бъдещето – какво предстои. „Тя тогава беше доста задъхана, каза „Не ми е добре“, аз ѝ казах, че ще се чуем утре, но нямаше утре“.

По думите ѝ Ваня е била особен и изключително сложен човек. „От една страна типичният Овен, който си гони целите, преследва ги, но винаги изпипва нещата докрай, но в последните години тя беше станала много търпелива и много дружелюбна към всички.

Много мечтаехме групата в оригиналния състав да продължи. Затова беше и един от последните ни разговори свързан с телевизионни снимки и концерт, който Стефан Диомов предвиждаше на 2 август.

Според Милица Божинова Ваня се е стремяла да съхранява цялото, макар да е била изключителна индивидуалност.

„Имаше притеснителност в нея, дори след толкова години работа, тя беше абсолютен перфекционист“, каза тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html