неделя, 5 май 2024 г.

Депутатка от ДПС взе за сътрудник Роман Василев

Велислава Кръстева и Ахмед Доган

Бившият заместник-градски прокурор Роман Василев отново е в играта, показа проверка на „Галерия“. Той е получил карта за достъп до парламента като сътрудник по юридическите въпроси на Велислава Кръстева от ДПС.

Роман Василев обаче едва ли ще разгърне юридическия си потенциал, защото 45-ото народно събрание се разпуска точно месец след парламентарните избори и 3 седмици след началото на работата си. За това време малко депутати са успели да се уредят със сътрудници. Един от тях е съпартиецът на Велислава Кръстева Йордан Цонев, който отново е посочил верния си шофьор от миналото и настоящ бизнесмен Асен Рашков.

Бившият зам.-градски прокурор Роман Василев е един от последните в списъка с нещатни сътрудници. Още докато беше на високия пост в държавното обвинение, беше публична тайна, че е свързан с ДПС. Според източници на „Галерия“ той ще бъде сътрудник на Велислава Кръстева и в следващото 46-о народно събрание.

Роман Василев

Василев е спряган и за близък на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Стана известен с репликата си „Вие сте абсолютен престъпник. Като всеки престъпник – на колене“, изречена при ареста на бившия военен министър Николай Цонев, който после беше оправдан и осъди прокуратурата и България в Страсбург.

Роман Василев напусна изненадващо съдебната система по свое желание през юни 2014 г. Преди това беше преместен в Апелативната специализирана прокуратура. Според негови колеги тогава е изпаднал в немилост и затова е пратен в трета глуха.

Един от последните скандали, в които Василев се замеси, беше с аферата „Костинброд“, където той беше едно от главните действащи лица. През май 2013 година се провеждаха предсрочни избори, които бяха спечелени от ГЕРБ, но кабинет направиха БСП и ДПС с премиер Орешарски. В деня на изборите Мая Манолова, тогава част от червените редици, изпрати сигнал до прокуратурата, че се готви манипулация на изборите заради 350 хиляди бюлетини в печатницата в Костинброд. На специален брифинг Роман Василев дори показваше бюлетините и как изборите могат да се манипулират. На съд беше даден сегашният министър на транспорта Росен Желязков, който тогава беше административен секретар на правителството. Оправдаха го само няколко месеца по-късно, когато Роман Василев вече беше напуснал парламента.

През януари тази година Роман Василев беше и кандидат за член на борда на директорите на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, което е собственост на Министерството на транспорта и Росен Желязков е негов принципал.

 

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html