неделя, 28 април 2024 г.

Здравка Евтимова: Възкръсването на приятелството е спасение

Здравка Евтимова, кадър бТВ

Много измерения има голямото божие възкресение в човешкия живот. Може би възкръсването на едно приятелство е нашето спасение, може би една среща, един кръстопът, който ще ни поведе в красива посока. От нас зависи как ще изберем тази посока. Това заяви пред бТВ писателката Здравка Евтимова.

„Миналото да бъде едно поле, на което днес да засеем семената на бъдещето“, призова писателката. Поглеждайки назад, да виждаме и силните моменти, енергията и мощта, но да виждаме и пропастите, за да се научим да не се боим от тях, добави тя.

„Не можем да избегнем силата на думите. Една истина, колкото и болезнена да е тя, може да бъде изречена от зложелател по такъв начин, че да ни хвърли в тинята. Но ако е изречена от човек, който ще каже тази истина, за да ни отдалечи от тинята? Думата е пътека и към тинята, и към простора над нея“, смята писателката. Според нея вярата е била необходимост през всички времена и една от огромните опори в нашия живот.

През 2020 г. на Здравка Евтимова е присъдена Националната награда „Христо Г. Данов“ – 2020, за цялостен принос в националната култура. Статистиката за нейните публикации е поразителна: 11 сборници с разкази и 10 романа са издадени в САЩ, Китай, Великобритания, Канада, Израел, Гърция, Македония, Нидерландия, Италия, Сърбия. Общо в 32 държави са се появили нейни творби.  Членува в Съюза на българските писатели и е председател на Българския П. Е. Н.-център. Разказите ѝ са част от учебната програма на Дания и САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html