неделя, 5 май 2024 г.

Разнобой в Евросъюза за ваксинационните паспорти

„Ваксинационните паспорти са частично решение на кризата по отношение на едно от основните права, с които разполагаме в Европейския съюз – свободното придвижване“, обясни пред БНТ експертът по здравен мениджмънт Аркади Шарков.

„Друг е въпросът как ще се справи Европейската комисия с централизирания начин за управление на кризата с издаването на тези паспорти. Очаква се до средата на юни комисията да предложи дигитална платформа или такъв паспорт, който да бъде възприет от държавите членки“, обясни Шарков.

Според него обаче всяка държава членка различно подхожда към тази криза. Естония в началото на месеца пусна пилотно готов ваксинационен паспорт. Но Естония е държава, която се е доказала, че е изключително добра по отношение на дигитализацията, там има електронно здравеопазване, електронно правителство. Много от държавите членки в Европа не желаят да имат такъв тип дигитален паспорт. Около 40% от германците например са скептични за дигитализацията и техните здравни данни да бъдат достъпни в интернет. Британците са малко по-позитивни, разказа експертът.

ЕС показа, че не може да обедини всички държави членки. Това касаеше и поръчването на още ваксини, както и единния портал за проследяване на коронавируса, посочи Шарков.

Допълни, че здравната криза у нас в момента е на стабилно ниво. Не мога да кажа какво ще се случи след отварянето на ресторантите и заведенията. Що се касае до здравната криза, която би следвало да бъде управлявана от политиците, излязохме с послание за надпартиен консенсус и диалог, който към момента не е възприет от нито една от политическите партии, каза още Аркади Шарков.

В сравнение с предходната година много от болниците търпят загуби – вследствие на това, че беше спрян плановият прием и хората ги е страх да се лекуват, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html