неделя, 5 май 2024 г.

Борисов: Няма да оспорваме Изборния кодекс в Конституционния съд (ВИДЕО)

кадър Фейсбук

Целта на промените в Изборния кодекс беше една – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент, заяви на пресконференция премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ. Въпреки всички критики към тези промени Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да ги атакува в Конституционния съд.

„Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК, коментира Борисов. Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение „при възможност“. Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий“, попита той.

Кога ще направят обществената поръчка за машини и кога ще се обжалва, ако се появят още кандидати, попита Борисов по повод приетите промени да се гласува само с машини на следващите избори.

Ами ако се повреди машината – само тогава с хартиени бюлетини. Само че веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, каза Борисов.

Изборите на 4 април се проведоха в пандемия под строгия поглед на международни наблюдатели и всички казаха, че са честни и добре проведени. Неслучайно не бяха обжалвани, подчерта Борисов.

Месеци наред ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев и това е целта. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно, каза още Бойко Борисов. Според него в момента се нанасят щети на демокрацията.

При този насипен парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти кога ще има пълен мандат – никога, каза Борисов.

Има държави, към които ние се стремим, със 7-8 партийни правителства, има държави като Белгия, които правят правителство по 1-2 години. Разбира се, там я няма тази глупост, която тук, със служебното правителство, защото те вярват на демокрацията и на политическите партии и на избора на съответния народ, каза премиерът в оставка.

Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите – само че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия, попита Борисов риторично.

Или тези, които се нарекоха Отровно трио, обясняват, че ГЕРБ били токсични… Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами „Да, България“ не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях, запита премиерът в оставка.

„Не може партията на Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство, ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред при редовни. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога“, каза Борисов.

По темата с приетите промени в Изборния кодекс говори и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, приети без да се изчакат становища на институции. За мен това е неясно, подчерта Ахладова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент.

Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето. Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането – говоря за указа, подписан от президента Радев за „Държавен вестник“, обясни Атанасова.

Това, което демонстрираха колегите от „партиите на промяната“, е направо скандално, категорична бе тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък – има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате, заяви Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор как да гласуват, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, каза Борисов.

Нали виждате цялата конспирация – то се прави умишлено и ще бъде зверска лъжа на тези избори. Ами как ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се контролира? Те са толкова много въпроси, каза Борисов.

Аз се занимавам с моята си партия – затова на 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html