неделя, 5 май 2024 г.

Чакат от Нинова да реши ще става ли премиер

Александър Симов, БСП, кадър БНТ

Един от вариантите пред БСП е да предложи правителство с премиер Корнелия Нинова. тази идея сподели пред БНТ депутатът на социалистите Александър Симов. Днес партията трябва да вземе решение какво да прави с мандата за съставяне на кабинет, който президентът Румен Радев ще им връчи на 5 май.

Симов очерта три основни опции пред левицата, като най-лесно според него ще е да върнат мандата.

Ако предложат правителство начело с Корнелия Нинова, нещата ще изглеждат по друг начин. „Това е ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност в ситуация, в която всички бягат точно от отговорност“, подчерта Симов.

Третата опция е БСП да предложи правителство с ограничен мандат до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав и премиер да бъде равно отдалечена фигура.

Не виждам ситуация в близко бъдеще, в която някоя партия може да получи абсолютно мнозинство, смята Симов относно перспективата за нови предсрочни избори, но БСП ще се бори за първа политическа сила през юли. Това е смисълът на политиката, категоричен е депутатът.

Симов коментира обаче, че в държавата има работа за вършене, защото ГЕРБ все още държи финансовата, административната, държавата мощ, а предсрочните избори биха били на живот и смърт. Самият Борисов каза, че той ще се върне на всяка цена, а той има цялата възможност за това.

Александър Симов разкритикува поведението на останалите партии в парламента, които от партии на протеста се били превърнали в партии на подмяната. „Мълчанието преди избори е предизборен ход, който ви донесе дивиденти, но мълчание след изборите не е ход, който дава яснота, и то най-вече на гражданите“, обърна се към депутатите от „Има такъв народ“ Симов. Като пример той даде липсата на подкрепа за мораториума, с която се е сблъскала БСП. Такава подкрепа получила седмица по-късно, но това позволило на Бойко Борисов да си направи поредната порция назначения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html